Мира Кацарова: „Джазът не ни прави известни, а духовно извисени’ (ВИДЕО)

От 1 до 4 ноември Пловдив е Джаз. Джаз с модерно лице – дръзко, смело и отворено към нови публики и пространства 

За втори път Пловдив Джаз Фест ще връчи и своята Награда за цялостен принос към джаза. В навечерието на музикалното събитие ще бъде обявен тазгодишният й носител

Jason Moran In My Mind, MONK с десет нюйоркски джаз музиканти, Donny Maccaslin с последния си албум Beyond Now, посветен и вдъхновен от работата му с Дейвид Боуи, Joshua Redman trio, "Четирима господа свирят джаз" с артисти и певци от дружи жанрове в лицето на Стефан Вълдобрев, Свилен Ноев,  Орлин Павлов и Павел Терзийски още други и български джазмени, джемсешъни.

В първата вечер на Пловдив Джаз Фест 2017 – 1 ноември, ще бъде открита и изложбата на българския саксофонист Мишел Нахабедян, запечатала страхотни моменти от концерти на неговите любими джаз артисти по цял свят. Снимките на Мишел ще бъдат подредени на втория етаж в Културен дом „Борис Христов“, където се провеждат всички големи концерти от програмата на фестивала.

На 2 ноември пловдивчани ще чуят Дони Маккаслин и новия му проект Beyond Now, включващ кавър версии на няколко песни на Дейвид Боуи, с който той създаде Blackstar. Заедно с Дони на сцената ще бъдат Джейсън Линднер – кийборд, Джонатан Марън – бас и Зак Данзиджър – ударни, сподели Кацарова пред камерата на mediacafe.bg

"Рони, липсваш ни. Ще ни лиспваш винаги. Винаги ще съпъстваш вечерите на Пловдив Джаз фест"

сподели през сълзи Мирослава Кацарова. Тя допълни че поредното издание на фестивала ще отдаде специална почит на талантливата певица, която ни напусна преди няколко дни. 

"Ясно е, че когато човек избира джаза не избира известността, нито пък парите, избира други пространства – духовни и творчески", завърши разговорът ни с голямата Мирослава Кацарова за поредното културно извисяване, което ще завладее града под тепетата от 1-ви ноември – Деня на будителите:

Младежкият конкурс, който бе проведен за първи път по време на миналото издание на Пловдив Джаз Фест, и тази година ще даде възможност на младите джаз музиканти да се включат в предизвикателството. Условията за участие ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на фестивала до края на седмицата. Журито, което ще подбере финалистите за концерта им и церемонията по награждаването на победителите, е съставено от Александър Леков (председател), Николай Карагеоргиев и Лилия Илиева – и тримата музиканти са с преподавателски опит и актуален поглед върху съвременната джаз сцена в страната.  

ПРОГРАМАТА на фестивала може да видите ТУК

Повече за Джаз феста през 2016-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар