Младите в Перник: През 2014-а хората усетиха силата да бъдеш доброволец и да помагаш

Преди 20 дни разпространихме нашата гледна точка относно избора на нови представители на 26-те МИКЦ-а в страната. С две думи тя беше насочена повече към хората, които избират, кои и как да водят младежките центрове в градовете през следващите две години. След него стана ясно, че водещи младежки структури са станали меко казано излишни за сметка на други.

В тази връзка наши представители се свързаха с министерството и бяха на среща с комисията по оценка относно избора и зам.министъра Калин Каменов, за да коментират тези избори. Какво се случи по време на тях не можем да ви кажем, защото и нас не ни стана много ясно. Просто ни бе обяснено така – "Това е положението". 

Междувременно, засегнати организации се свързаха с нас, за да изкажат възмущението си от споделеното от нас. Но и това, че две младежки организации се засегнаха е добре и явно изход има. Явно на някой му пука! Това означава, че те знаят какво правят и се радваме, че го споделиха с нас.  

Ето какво коментирахме със Станислава Генадиева, която е само на 24 години и от доста време ръководител на проекта МИКЦ – Перник.  

Можете ли да ни кажете как работи вашият МИКЦ в Перник и от какви хора се състои той?

Младежкият информационно-консултантски център Перник съществува от 2007 година. Всяка година сдружение „Обектив” подава проект и след редица конкурсни процедури получаваме финансиране, за да може да изпълним заложените дейности. През годините, хората, които са работили в центъра са специалисти в различни области. Тъй като услугите ни са насочени към целевата група от 15 до 29г., един от основните ни принципи, които следваме е екипът да се състои от млади хора. Целта е да бъдем максимално полезни и да отговорим до голяма степен на потребностите на младежите, каквито сме и самите ние.

МИКЦ Перник е областен център, като дейностите му са разделени в няколко насоки: предоставяне на консултации, организиране и провеждане на обучения, дискусии, информационни кампании. Имаме и една част в проекта, която условно е наречена „Свободна зона”. Там младите хора имат възможност да развиват своите таланти, а ние от своя страна се опитваме да провокираме тяхната активност по актуални теми и въпроси.

Екипът ни:

Станислава Генадиева – ръководител (24г.), Теодора Тодорова – координатор (22г.), Инна Борисова – Финансово- отговорно лице (33г.), Кристина Георгиева – специалист Инфо услуги (28г.), Специалисти Консултантски услуги – Александър Кръстанов (29г.), адвокат Стоян Димитров (30г.), Останалите специалисти обучители са сериозен и млад екип на възраст средно около 30 г., сред които Миглен Евлогиев, Галина Асенова, Лили Еленкова, Байчо Георгиев, Юлия Андонова и други.

Според вас познават ли младите работата на МИКЦ-те и допитват ли се те до тях по различни въпроси?

През годините от 2007-ма до момента, хората които работим в МИКЦ Перник се водехме от стремежа да развием услугите и центъра. Не мога да кажа, че сме си свършили работата на 100%, защото има какво още да се желае, но се радвам, че младежите знаят къде се намират офисите на МИКЦ, познават ни и когато имат нужда от съвет или помощ ни търсят. За съжаление апатията сред младите хора е огромна и едно от нашите основни предизвикателства е да ги провокираме, така че да излязат от своите „черупки” и да бъдат полезни за себе си и обществото.

Съгласни ли сте, че повечето МИКЦ-ове в страната се управляват от хора над средната възраст и ако е така защо, ако не можете да дадете добри примери?

Това може да бъде потвърдено или отречено от някой, който има поглед върху всичките МИКЦ-ове и техните екипи, може би на този въпрос трябва да ви отговори някой експерт от Министерство на младежта и спорта. До момента с колегите сме имали една среща по повод подписването на договорите за финансиране на проектите. Това, което видях на тази среща е, че имаше хора на всякаква възраст и по-млади и такива с повече опит.

Как привличате младите и младежките организации за свои събития, които организирате?

Перник е един от първите градове, в който беше учреден Консултативен съвет за младежка политика към кмета. Именно това е причината лесно и безпроблемно да организираме събития на територията на община Перник. По-трудно се осъществява диалога в малките населени места, но в много от тях местната власт е готова да ни съдейства. Освен това работим активно с младите хора в социалните мрежи. Имаме изградена и база данни с контакти на младежи, които са участвали в събития на МИКЦ и при интерес ги каним и на други наши инициативи.

Защо според вас само 1 % от младите участват в младежки организации?

Банално ще прозвучи, ако кажа че за това е виновна държавата. Човешкият организъм се състои от много системи, които си взаимодействат помежду си. Когато някоя от тези системи не функционира, както трябва целият организъм страда от това. Така е и с обществото.

За съжаление младите хора са продукт на това общество. Част от народопсихологията ни е да си стоим някъде отстрани и да сме вечно недоволни и мрънкащи. Винаги някой друг ни е виновен, но никога не се сещаме да погледнем себе си и да търсим вината в нас. Плоскомислието е втория голям проблем, който се е превърнал в масов, защото просто така ни е по-лесно – някой друг да мисли вместо нас. В един момент се сещаме, че е трудно, защото сме завършили нещо в училище, продължили сме образованието си, взели сме диплома за висше образование и започваме да си търсим някаква работа. Работата е „някаква”, защото ние самите не знаем какво можем. Забравили сме да се развиваме, да се самоусъвършенстваме и мислим, че завършването на образованието е най-важното, просто защото така сме възпитани. И, защото никой в училище не ние казал, че най-важното не е ученето, а участието в учебния процес и в обществения живот, свързан с него.

Този 1% млади хора, които участват активно в младежки организации, които са доброволци, защото им харесва да са полезни с това, което правят или пък искат да равиват личностните си умения, тези младежи са решили да се информират, да мислят и да се изградят като личности, вместо просто да консумират.

Каква е ситуацията е Перник по този въпрос, колко са активни младите и кои са предимствата и недостатъците на вашия град?

Ситуацията в Перник не е по-различна от останалите градове в страната. Голяма част от младите хора предпочитат да стоят в кафенетата и да пускат недоволни статуси в социалните мрежи. Но една не малка част участват активно в младежките организации, една не малка част от младите хора се занимават със спорт и развиват своите умения и таланти. Доказателство за това е съществуването на Общински младежки дом, Районен младежки дом, Център за работа с деца, Обединена школа по изкуствата, редица спортни клубове. Перник е един от малкото градове в България, който има толкова много места, където младите хора да използват полезно свободното си време.

Какво ви е мнението за доброволчеството и трябва ли да се изработи закон за него?

Мисля, че през 2014г. хората усетиха силата на това да бъдеш доброволец, на това да бъдем обединени и да си помагаме. За съжаление това се случи, заради природните бедствия, които сполетяха много населени места в България. Не трябва да се сещаме за доброволците само в такива трагични и тежки моменти. Доброволците правят полезни неща за обществото и медиите са тези, които трябва да бъдат проводника помежду им.

Има внесено предложение на проект на Закон за доброволчеството в Народното събрание. Според мен, е повече от ясно, че трябва да има такъв нормативен акт, защото доброволческата дейност трябва да се легитимира и регламентира като такава, което пък от своя страна ще задължи организациите да осигуряват безопасни условия за доброволците. Тази дейност в някои страни от ЕС носи предимство на младите хора при кандидастването им за висше образование, или при постъпване на работа.

Законът е важен, защото ще подкрепя доброволното участие и ще стимулира младите хора да участват в обществения живот, като да се стремят да бъдат полезни и на останалите, освен на себе си.

Мисля, че трябва да се работи в тази посока и тук, в България, и дано нещата не се случат просто проформа и не станем свидетели на приемането на поредния закон с минимално изпълнение и никакъв контрол.                                      

Пожелайте нещо на младите хора за 2015-та година!

На първо място им пожелавам да бъдат здрави. Да мечтаят дръзко и мъдро! Да вярват в себе си и да бъдат смели, за да успеят да постигнат целите си!  

Вашият коментар