Нели Друмева: Стрийт артът е глътка свеж въздух в мрачното ежедневие

Нели Друмева е изключително талантлива художничка и илюстраторка. Наскоро тя взе участие в тазгодишното издание на THE TOTE. Изложбата, която се състоя преди няколко седмици в Сохо е част от глобална кампания, която се бори срещу замърсяването с найлонови и полиетиленови торбички, като в същото време предлага като тяхна алтернатива платнените торбички, които могат да се използват многократно. Нели е завършила Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” в Русе със специалност “Рекламна графика”, а в момента следва “Книга и печатна графика” в Националната художествена академия в София. Псевдонимът на младата художничка е просто NELY. Едно от нейните хобита е парапланеризмът. Казва, че не се страхува от големи височини, но от стълби – да.

Нели, разкажи ни за себе си. На колко години си? Откъде си?

На 21 съм, от малко градче близо до Русе. Най-малката съм от три сестри (и златната ябълка). В момента уча "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия.

Виждам, че си запозната с българските народни приказки, тъй като спомена златната ябълка. Илюстрирала ли си някога българска народна приказка?

Преди години участвах в проект Animaliter, където илюстрирах “Болен здрав носи”.

Смяташ ли да се занимаваш с илюстрирането на книги, след като завършиш?

Да.

Кога започна да проявяваш своя талант?

Като съвсем малка съм рисувала докъдето стигна по стените, вратите, гардеробите. Като най-грандиозната проява е била върху новите тапети в хола на баба. Заедно с братовчедка ми сме изрисували всички стени и сме извикали семейството после.

Има ли други членове на твоето семейство, които се занимават с изкуство?

Да, сестра ми Яна. Тя се занимава със стенопис, декорация и инсталации с филц. Майка ми и най-голямата ми сестра също рисуваха преди.

Разкажи ни за някой интересен проект, в който си участвала?

Ами тъкмо тези дни се включих в тазгодишното издание на THE TOTE с няколко дизайна. Страхотна инициатива за опазване на водите и крайбрежията. Страхотно е, че мога да бъда от помощ, правейки това, което обичам.

Един от дизайните, с които Нели е участвала на THE TOTE

Сигурна съм, че си участвала в още много интересни проекти… Разкажи ни повече…

Наскоро в ManuPropria – онлайн книга, обединяваща много и различни артисти. А преди това в арт фестивал – “Съзнание без граници”.

Какво те вдъхновява?

Всичко, което ме заобикаля. Светлината, музиката, хората.

Една от творбите на художничката на великденска тематика

Какво е твоето мнение за стрийт арта?

Стрийт артът носи емоция. Той е като глътка свеж въздух в понякога мрачното ежедневие или като призив за пробуждане, показвайки наболели проблеми на съвремието и обществото.

Имаш ли любими художници?

От големите имена – Климт, Шиле и Врубел. Но харесвам и много от младите артисти.

Как предпочиташ да рисуваш?

Хмм, това е трудно. Обичам традиционното рисуване с молив и въглен, но правя и графики, и живопис. А така наречените ми "скици" оцветявам с фотошоп. Последните години се интересувам и от графити, татуировки и калиграфия. Така че е голяма каша. Всичко ми е интересно. Сега си мисля за голямо платно, стена, скулптура и дизайн за татус.

Някои от скиците на Нели

Татуировките и скулптурата не са ли нещо различно от рисуването?

Рисуването е част и от двете. Скулптура съм учила в гимназията. Сега мисля някои от рисунките ми и по-специално женските фигури да се превърнат в серия скулптури.

Какво е твоето мнение за голотата в изкуството?

Не ме притеснява. Нямам нищо против нея.

Някои от творбите ти са посветени на кафето. Предполагам, че си голяма почитателка на тази напитка?

Хахаха, да. И на мусаката.

Една от творбите на художничката, посветени на кафето

Как прекарваш свободното си време?

Мислите за задачи, поръчки и индивидуални проекти са винаги в главата ми. Нямам фиксирано работно време, но нямам и почивен ден. Иначе обичам да пътувам. Падам си по парапланери, скоро ще пробвам и скайдайвинг.

Как се запали по парапланеризма?

Ами аз не се занимавам професионално с него. Подариха ми полет и ми хареса.

Пожелай нещо на читателите на Media Cafe.

Желая им здраве и повече време за нещата, които обичат да правят.

Вашият коментар