Пловдивският Моцарт: „И аз бях гонен от улицата, но срещнах разбиране“ (ВИДЕО)

Пловдивският Моцарт – Георги Димитров става неволно инициатор на създаване на наредбата за уличните музиканти в Пловдив

Преди по-малко от месец пловдивчани дискутираха на широко темата за уличните музиканти и това, че те трябва да притежават дипломи, за да могат да упражняват професията си на открито. Проблемът се изразява в това, че в определени зони на града и по-конкретно Главната, трябва да имаш диплома, за да свириш непрофесионално пред гражданите.

Според бившия студент от АМТИИ – Георги подобен тип на работа има в повечето европейски страни. 

"В първите месеци, когато излязох на Главната, за да свиря бях гонен от общинските служители под предтекст, че извършвам просия. Започнах борба от моя страна да докажа, че тази професия не е просия. След което бях извикан от кмета на Пловдив – Иван Тотев, който ми се извини", сподели Георги Димитров. 

Георги Димитров е от Велико Търново, но като студент в града под тепетата открива работата си на самата Главна в центъра на Пловдив. Споделя, че е свирил в няколко страни и няколко континента. Самият той сам се припознава, като Моцарт и изработва костюм, маска и малък подиум, за да е атрактивен на минувачите. Една от кулминационните му роли, според самия негом е по време на "Нощта на Музиете и Галериите" през 2014-та година, когато е част от 10-годишнината на най-масовото пловдивско събитие. Тогава хиляди хора се снимат с Моцарт, а по Коледа раздава лакомства на децата, за да сподели коледния дух с всички пловдивчани. 

Вижте какво сподели още той за визията на Пловдив от неговата културна гледна точка:

Повече за известният уличен музикант може да видите в неговата Фейсбук страница ТУК

За автора

Вашият коментар