(ВИДЕО) Стефан Стоянов: Нормално е публичните финанси да се управляват от политици

2014-а година в Пловдив ще се запомни най-вече с решението градът ни да бъде Европейска столица на културата през 2019-а. Освен този момент обаче, изпращаме година с много други положителни спомени в сферата на културата. Проведе се десетото издание на Нощ на музеите и галериите, за пръв път трите фестивала на "Едно" бяха в Пловдив, Държавна опера – Пловдив преживя истински ренесанс, а Капана се оформя като истински арт-квартал на Пловдив. Освен тези положителни неща, обаче годината бе белязана и от няколко спорни решения на високо ниво – като уволнението на дългогодишния шеф на отдел "Култура" Йохан Девлетян и уволнението на ръководителя на екипа, който донесе титлата "Европейска столица на културата" – Джема Барух, само месец след награждаването. По тези въпроси се срещнахме в края на годината с най-важния човек в културните политики на Пловдив Стефан Стоянов – ресорен зам.-кмет и отскоро председател на Управителния съвет на фондацията, която трябва да бъде медиатор между политика, граждани и НПО – "Пловдив 2019".

"Нормално е, когато инвестираш публични средства, част от хората, които вземат решенията, да бъдат политически представени," това заяви зам.-кметът по културата и вече председател на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ Стефан Стоянов за Mediacafe. Така той аргументира решението на Общинския съвет да го назначи като председател на УС на фондация „Пловдив 2019“. В Апликационната книга – документът, който очертава как трябва да се развие концепцията Пловдив – Европейска столица на културата – е записано, че единствено кметът ще бъде просто член на Управителния съвет. Стефан Стоянов поема поста вместо кмета Иван Тотев, тъй като "е очевидно, че ангажираността и заетостта на кмета е доста сериозна…и преценихме, че ще е по-оперативно важно аз да вляза в Управителния съвет и да го оглавя", аргументира се заместник-кметът.

Подробности по темите за Капана, отдел „Култура“ в община Пловдив и бъдещето на проекта Пловдив – Европейска столица на културата може да видите във видео-интервюто със Стефан Стоянов, а пълния текст с интервюто може да видите по-долу:

„Апликационната книга, с която Пловдив спечели надпреварата „Европейска столица на културата 2019“ не е закон, тепърва ще има още промени“, каза още Стоянов. Апликационната книга, за която зам.-кметът говори, е основният документ, който журито от 13 специалисти оценява, когато се избира кой град да бъде Европейска столица на културата. По думите му, тя обаче може да се сравни с европейските проекти, които се одобряват, но винаги претърпяват различни промени, след като бъдат одобрени и финансирани от европейските институции.

„Пловдив имаше много силен сезон в културата и освен с победата в надпреварата „Европейска столица на културата“, пловдивчани могат да се гордеят и с цялостното развитие на града в тази сфера“, каза още Стоянов.

„Към момента сме доволни от работата в отдел „Култура“ и няма да правим самоцелни конкурси. В момента това не ни е актуален проблем“, заяви също зам.-кметът по културата, във връзка с уволнението през август на дългогодишния директор на отдела Йохан Девлетян и факта, че от половин година отделът работи с временно изпълняващ длъжността ръководител – Кирил Велчев.

Стоянов коментира и другото уволнение на ръководен пост в културния сектор в Пловдив – на Джема Барух – изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“, което дойде няколко седмици след като екипът, който тя ръководи, спечели титлата „Европейска столица на културата“. По думите на Стоянов Барух не е участвала в процеса на кандидатстване, а е назначена да състави план как ще работи общинската фондация след решението на журито. Той подчерта, че това е причината да се раздели с директора на „Пловдив 2019“ и това уволнение не е било поради други причини или пък предварително предвидено.

Преди около 2 месеца в интервю за Дарик радио, относно същото уволнение (линк от тук) Стоянов обаче се аргументира, че още по време на подготвянето на кандидатурата е било ясно, че има нужда от „различен тип структура и различен тип експерти, това сме го записали в книгата“.

Припомняме също, че пак преди два месеца, в интервю за Mediacafe (линк от тук, както и перифразирано по-рано в интервю за радио Пловдив – линк от тук) тогавашният председател на Управителния съвет – Даниела Дженева пък заяви, че Барух е била „назначена, за да се напише апликационната книга и след като си свърши тази работа, се търси човек с друг профил“, коментирайки че уволнението е очаквано и предизвестено още пред журито за оценка на „Европейска столица на културата“.

В момента изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“ е Валери Кьорленски, който по думите на Стоянов ще остане на този пост, а с артистичната дейност най-вероятно ще се занимава някой от екипа консултанти от немската компания ACULTOS – тримата от големия им екип, които работиха най-активно за Пловдив са Надя Грисо, Оливър Шайт или Ханс-Дитрих Шмитд. В апликационната книга е записано, че за поста артистичен директор ще бъде обявен международен конкурс.

Стефан Стоянов пое поста председател на Управителния съвет на "Пловдив 2019", назначен с решение на Общински съвет Пловдив, като пое управлението от Даниела Дженева – общински съветник от ГЕРБ. В Апликационната книга се казва, че "сме наясно колко е важно да се намали политическото влияние върху работата на Фондацията, за да се гарантира артистична независимост". 

Вашият коментар