Фениксът, възродил се от пепелта на Тютюневия град, отново полетя (СНИМКИ)

Фитнес клуб Тотал спорт, който попадна в средата на огнената стихия през август миналата година, вече е напълно обновен и посреща старите си приятели

5 месеца след големия пожар, в който изгоряха няколко склада в Центъра на Пловдив, единият вече е изцяло ремонтиран. Спортният център, който другата година ще отбележи 15 години под тепетата премина през самия Ад, за да възкръсне точно като птицата Феникс. Напрактика той не е спирал да фукционира, благодарение на усилията на целия екип на клуба, споделя собственика Валентин Драгнев.

За да се надсмее над съдбата и да запази спомените от пламтящия кошмар той изрисува на входа на фитнеса самата птица, като символ на живота. Вальо споделя, че за целия този период не са работили точно една седмица и ни дава пример, че силата на това да останат прави и да продължат напред са самите хора.

„Достъпът до клуба беше почти невъзможен, нито с коли, нито пеша можеше да се стигнем до него. Но всички проявиха невероятна лоялност към идеята Тотал Спорт. Мислех, че тази лоялност я няма в нашето общество, а се оказа, че съм се лъгал. Десетки са известните за града имена, които лично са ме спирали, за да изразят подкрепата си към нашия клуб“, казва пред нас идеолога.

Задаваме му въпроса дали днес е чувства късметлия?

„Без да задълбаваме в етимологията на думата и погледаното в общо приетия и смисъл – да! Но аз гледам на такива събития, които имат такъв огромен магнитуд и не на всеки се случват в живота, като на някакво изпитание, което трябва да бъде преодоляно. Изпит, който трябва да бъде взет. И ако се върнем към “ късмет“ и неговия произход идващ от арабската дума за „съдба“- то, да, съдбовно беше и съдбата отсъди в моя полза. Но ако ми позволиш да излезна извън думата „късмет“, аз би казал, че усетих и изпитанието, и закрилата на една Висша сила като уточнявам, че аз съм вярващ, но не съм религиозен. 

По време на пожара гледах как ту огъня ту пожарникарите вземаха превес. И си дадох сметка колко сме дребни в нашите дребни, човешки сметки и каква суета е само и как Природата може да отнеме всичко за миг“

Фениксът ми дойде като следствие на идеята, която имах за повторното откриване на клуба. Таня, моята съпруга, а и всички около нас от Тотал спорт почти не вярваха, че може да се възстановим, а аз вярвах и им повтарях, че ще се оправим за 45 – 60 дена и че ще отрием със сюитата на Стравински – Жар птица. Тя има изключително начало и разтърсващ край.

Идеята беше обсъдена и договорена с директорката на операта доц. Нина Найденова и с маестро Деан Чобанов. На открито щеше да е, на бул.“Иван Вазов“, ама се провали тази идея поради незаинтересованост на определени местни администратори, споделя Валентин Драгнев.

Питаме го дали днес се чувства и победител и се надсмива над съдбата? Да, наистина се надсмивам, но не над съдбата, а над себе си и над нас, човеците. Ние не спираме да се имаме за голямата работа в този Живот, а не сме. Казвам това и бързам да уточня, че творческия порив на един човек може да преобрази Света и Живота. Но това са единици.

Когато разбрахме, че няма да стане този кратък концерт с „Жар птица“ и още едно – две неща, решихме да направим една билборд кампания с „Феникс“. Да, наистина вече имахме усещането за Феникс. Изглежда, че оцелявахме буквално от пепелта. Отзива беше страхотен. Звъняха приятели на Тотала и ни поздравяваха. Самият билборд освен феникс имаше и надпис „Тотал спорт, продължението“. По-късно съпругата ми предложи същия този феникс да го сложим на входа на фитнес  залата на втория етаж. Като графит, защото твърдо продължавахме линията на интериорен индустриален дизайн. И така: речено – сторено.

Сега графитът е там за да напомня за това инферно, в което оцеляхме. И да ни напомня за предадените уроци и взети изпити. Да, прав е Ницше, че това, което не те убива , те прави по-силен. И възкръсваш като Феникс от пепелта...

Продължаваме нашия разговор и няма как да не го попитаме какво мисли за останалите сгради, които бяха разрушени и какво ще е тяхното бъдеще в контекста на Пловдив 2019?

„Дано не ти прозвучи нескромно, но ако през 2014, когато посрещнах журито в Тотал спорт, нямаше нищо в Тютюневото градче и за 2019 беше направена успешната конверсия тютюнев склад – Тотал Спорт фитнес и скуош клуб, с целия микс от спорт и култура, нищо повече нямаше да трябва да се прави. Белята е, че Тотала е от преди това. И там са се случили стотици събития – изложби, дефилета, театри, тематични купони, литературни четения, презентации. Цели 13 години! 26 000 човека са спортували там. От 5 годишни до 90 годишни. Една зима бяхме приютили прогонените улични музиканти. Днес дом намира „фермерският пазар“. 

Правейки обиколката във фитнеса няма как да не забележим и присъствието на младите хора в него и да не попитаме Вальо дали това е бъдещето на клуба „Да, особено след редизайна, който направихме на целия втори етаж! Младия  ИТ човек припознава и харесва такава среда. Не случайно офисите на Майкрософт и Гугъл на много места по света са в същи стил на индустриален дизайн. Това си е техен сегмент. Със сигурност обаче, определена роля играе и нашия стратегически партньор Бенефит системс, с който съвместно предлагаме услугите на Тотал спорт“, завършва той

  

Още за добрия пример в Тютюневия град може да прочетете от ТУК

 

За автора

Вашият коментар