Виктор Кадири: Графитите невинаги са престъпление (ВИДЕО и СНИМКИ)

Пловдивски журналист представи изложба на 50 фотографии на графити-рисунки от различни лондонски квартали под тепетата 

Творчеството по стените на работничиските лондонски сгради, като Брикстън, Бриклейн и Шоредич, влизат в обектива на любителя фотограф Виктор Кадири

„Основната разлика между възприемането на графитите в България и Англия е, че в България те се приемат като форма на вандализъм, а не форма на изкуство. Хората трябва да разберат, че графитите невинаги са престъпление„, сподели Виктор Кадири пред камерата на mediacafe преди самиото откриване на поредната му самозтоятелна изложба в петък вечер,

Самите графити артисти трябва да рисуват в различна насоченост – не всеки надпис трябва да е свързан с политическа насоченост или футболен отбор„, допълни бившият журналист на Дарик радио и допълни впечатленията си, че в Лондон има графити с определена кауза, като например спасяването на пчелите и подобни, а каузи в България не липсват.

Той бе представен от бившия си колега в радиото Теодор Караколев, а пловдивските улични художници, които посетиха излобата споделиха, че са останали приятно изненадани от видяното.

Посланието на изложбата е свързано именно с възприемането на графити изкуството. „През 2019-та Пловдив ще бъде столица на културата, а графитите също са култура. Културата като цяло не трябва да бъде затваряна в музеи и галерии, а в Пловдив има много таланти в тази област, които имат какво да покажат, така че този тип изкуство да не се води втростепенно“.

ВИЖТЕ цялото интервю с Виктор Кадири:

ю

Изложбата включва 50 графита, които са с различни послания и могат да бъдат видяни от любителите на графити-изкуството в Тотал Спорт. Сред темите на художниците, които са от различни националности, са банките, човешките права и сексуалност или поп-културни феномени като Дейвид Боуи и Междузвездни войни. Понякога графитите са просто цветна украса за сградите в иначе еднотипната урбанизирана среда в работническите квартали.

Виктор Кадири се занимава непрофесионално с фотография. Дълги години работи като журналист в Пловдив, част от регионалния екип на Дарик радио. От няколко месеца живее в Лондон, където е особено впечатлен от рисунките в зоните на английската столица и решава да покаже, че рисуването на открити места и графитите не са непременно престъпление, а най-вече един от многото начини за себеизразяване на младите и понякога неоценени таланти. Когато е поднесено с вкус дори престъплението може да се превърне в естетика. Кадири е категоричен, че целта на изложбата му не е да покаже себе си като фотограф, а да даде възможност на хората да видят неща, които не биха успели да видят с няколкодневна екскурзия до Лондон.

 

За автора

Вашият коментар