1200 усмихнати каменни статуи

Отаги Ненбитжцу е будистки храм в Киото, Япония, в който се помещават  над 1200 каменни фигури, представляващи "Rakan" или  иначе казано-учениците на Шака (основателят на будизма), всички с различни изражения на лицето и пози. Статуите са издълбани от аматьори от цялата страна, под ръководството на скулптора Кочо Нишимура.

Всяка фигура притежава изразително лице, с лек привкус на духовен елемент. Много от тях са покрити с мъх, но това само допринася за атмосферата и усещането за откриване на загубено съкровище.

Вратата на храма представлява две жестоко изглеждащи  статуи. Те, разбира се са в съответствие с всички rakan традиции.

Фигуративните скулптури за първи път са дарени през 1981 г. Сега усмихнатите лица и изразителни жестове, които те правят все още успяват да се видят през мъха, който ги покрива. Дори и през зимата, когато снегът облича палта на малките статуи, каменните им телца се различават и образуват вдъхновяващи фигури. Кой би очаквал да види двамата леко пийнали приятели в будистки храм?

Ето малко повече за историята на това място, с любезното съдействие на Уикипедия:

Отаги Ненбитжцу е будистки храм в квартала Aращяма на Киото, Япония, основан в средата на осми век. В своята история храмът е приживял няколко катаклизми –  първоначално е бил разрушен от наводненията на река Камо,а по-късно, през 13-ти век, отново е разрушен по време на гражданската война. Храмът е преместен на сегашното си място през 1922 г. Отново той бива опустошен през 1950 година от тайфун

Вашият коментар