2 февруари – Зимна Богородица

Днес отбелязваме Сретение Господне  или Зимна Богородица. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. Той е и един от четирите празника, посветени на Божията майка. Днес новородените деца се занасят в храма на 40-тия им ден за благословение, а на майките се чете определена молитва, защотот датата съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм.

Според поверието, на днешния ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско.
 

Имен ден днес празнуват : Сретка, Сретко, Радост, Радостина, Радостин, Рада, Радка, Радина, Радой, Райна, Райка, Райничка, Радинела, Радомила, Весел, Весела, Веселина, Веска

Вашият коментар