24 години взиране във вселенските дълбини

Знаменитият космически телескоп „Хъбъл” вече 24 години си „върши работата“ и продължава да функционира нормално, след като на днешната дата през 1990 година  е изстрелян в Космоса. Пуснат в орбита, телескопът на НАСА коренно промени астрономията и вдъхнови цяло едно поколение с величествени гледки на вселената.  

"Хъбъл" прави най-детайлните образи на космически тела и обекти, галактики, мъглявини, звезди, астероиди. Потокът от данни, който генерира ежедневно в процеса на наблюдения, е от порядъка на 15  гигабайта. Общият обем информация, натрупан за цялото време на работа на телескопа, надхвърля 20 терабайта.

С широкоъгълната камера на телескоп 3, който бе монтиран в открития космос от астронавти през 2009 г., се заснемат ясни изображения в инфрачервения диапазон, обясняват изследователите.

Първоначално се е предвиждало извеждането на телескопа да стане през 1986 г., но заради катастрофата на "Чаланджър" той е качен от совалката "Дискавъри" 4 години по-късно. Кръстен на астронома Едуин Хъбъл, телескопът предоставя първите ясни изображения на вселената отвъд нашата галактика. Телескопът Хъбъл позволява на астрономите да докажат теорията си, че вселената се разширява. 

Дълго чаканият наследник на „Хъбъл“ – космическият телескоп Джеймс Уеб се планира да стартира през 2018 г, а за „Хъбъл“ съответно предстои пенсиониране.

За автора

Вашият коментар