3D холограми в помощ на пожарникари

Система за триизмерна холография, която ще помогне на пожарните да идентифицират обекти в условия на силна задименост създадоха учени от италианския Национален институт по оптика. Новата технология ще преодолее ограниченията на съвременните инфрачервени сензори, които не са ефективни при използване в пожари, поради интензивното инфрачервено излъчване на огъня.

 

 

Инфрачервените камери са оборудвани с обикновени оптични системи, които формират изображения без специална избирателност. На сензора на камерата попада смесен сигнал, който не позволява да се разграничат отделни обекти, ако наблизо има открит огън.

От друга страна, работата с инфрачервено излъчване е много привлекателен вариант, защото вълните в този диапазон свободно преминават през дим. Необходимо е обаче да се въведе система за филтриране на страничните шумове.

Новата система за формиране на изображения предполага пускане на инфрачервен лъч, който обхожда цялото пространство на помещението. За разлика от светлината във видимия диапазон, която не може да преминава през дим и пламък, инфрачервеният лъч безпрепятствено преодолява тези оптични бариери. Впоследствие лъчът се отразява от предметите в помещенията и се връща към сензора на системата, където се изгражда холографско изображение.

Попадайки на сензора, инфрачервените сигнали се записват и анализират, след което интелигентната платформа премахва от получената картина всички шумове, вкл. дим и огън. В резултат на това операторът получава чиста 3D картина с изображения на стаята и всичко, което се намира в нея.

Авторите на проекта вярват, че подобна система ще се окаже полезна не само при потушаване на пожари, но и в други области като медицинската диагностика. Триизмерното холографско възстановяване на изображения с помощта на инфрачервени лъчи може да се използва за мониторинг на човешкото дишане, сърдечния ритъм и за анализ на промените на човешкото тяло, например при спортни занимания.

За автора

Вашият коментар