5 опасни измами в Тайланд, за които да внимавате и как да ги избегнем

Тайланд става все по-гореща дестинация сред българите, благодарение на своите райски плажове, екзотична природа, интересна култура и все по-достъпни цени
 
За справка, според Министерството на Туризма през изминалата 2018г. страната е посрещнала над 38 милиона чуждестранни туристи, а за 2019г. прогнозите сочат увеличение от 8%.  
 
Ето защо от Saveti.bg решихме да съберем 5 от най-опасните измами, на които може да станете жертва, докато сте там и какви са начините да ги избегнете. А ето ги и тях!
 
1. Приспивателно в питиетата
 
 
Тази измама е характерна за Пукет – дали на Full Moon Party  или около Bangla Street – имайте едно наум. Може да е привлекателна дама, травестит или дори някой от служителите, който ще сипе приспивателно в питието ви. Вие ще припаднете/заспите и като се събудите вашите ценности – пари и каквото друго имате ще са „магически“ изчезнали. 
 
Как да избегнете тази схема: не приемайте питиета, които не са направени пред вас и препоръчително пийте от бутилка.
 
2. Фалшиви (или корумпирани) полицаи 
 
Определено бъдете нащрек за тази измама. Ако ви доближи лице или лица в униформи, искайки да проверят паспортите ви без видимо да сте нарушили закона, подхождайте скептично. Често ще „открият“ нещо, което не е наред с визата ви или документите ви и ще поискат да им заплатите „фиш“ на място. Тази измама има и други разновидности.  
 
Как да я избегнете: Като за начало, носете копие от паспорта си, а не оригинала, докато обикаляте. Проверете баджовете им, кажете, че ще се обадите на полицията да проверите дали наистина са служители, а ако искат да ровят из нещата ви, кажете, че сте съгласни, но в полицейското управление. 
 
3. Кражби на летищата в Тайланд 
 
 
Съшествуват множество репорти за кражби от служители на летищата в Тайланд – тези, които носят багажа или от извършващите проверки на летището при скенерите. 
 
Как да я избегнете: Не оставяйте ценни предмети или пари на леснодостъпни места, най-добре заключвайте куфарите си, а ако сте с раници – скрийте ги дълбоко в тях. Обикновено няма да разполагат с прекалено дълго време, че да тършуват твърде много.
 
Видео, подробности и още 10 от най-разпространените измами може да прочетете тук: 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме (и как да ги избегнем). 
 
4. Измамни местни туристически агенции 
 
Друга популярна схема е някой да ви закара до местна туристическа агенция, където да ви предложат изгодни билети, транспорт, хотели или места за настаняване в други градове или острови в Тайланд и да трябва да си платите на момента или да предоставите данните на кредитната си карта. 
В уговорения ден, никой няма да се появи за транспорта, а на вас – успех с намирането на туристическата агенция. 
 
Как да избегнете тази измама: Отново избягвайте да правите резервации от най-туристическите места или от агенции, които ви изглеждат съмнително или твърдят, че са афилиейт на Tourism Authority of Thailand (TAT). Внимавайте и за скрити такси.
 
5. Измамата „Слезте от автобуса“
 
 
Докато се возите в автобус към автогарата (в Банкок), ще се качи човек, който ще настоява да слезете, защото е станала грешка и вашият ще ви закара до нова автогара, а не до старата, която ви трябва. Щом слезете, ще ви посрещне таксиметров шофьор, който ще ви предложи да ви отведе до хотел, тъй като ще е „късно“ за старата автогара. Ще се наложи да платите скъпо и за него, и за мястото на настаняване, а после и за връщане до автогарата. 
 
Как да избегнете тази схема: Просто не слизайте от автобуса, докато не пристигнете. 

За автора

Вашият коментар