61 дни след Зимното слънцестоене

Храмовете по света са едни от най-забележителните монументи. Тези, намиращи се в Абу Симбел (Египет) заслужено се нареждат сред великите чудеса на света.

Дори не мога да си представя как тези огромни съоръжения са били построени без машини и техника, но не по-малко съм объркана и от факта, че са били изгубени, впоследствие намерени, а след това и преместени. Двата храма са издълбани в скалист планински склон, близо до бреговете на Нил. Построени са от Рамзес II, който управлявал Египет от 1290 до 1224 г.пр.н.е. Големият е посветен на бога-слънце Ра и на боговете Хор и Птах, а м лкият храм е посветен на египетския бог Хатхор и е издигнат в чест на Нефертари, жената на Рамзес II.

Храмът на Рамзес II(големият) е предшестван от полегата скална повърхност. По нея  до храма (вътре в скалата) се стига чрез поредица от стъпала с наклонена плоскост по средата, които са оградени  от двете страни със статуи на Рамзес II  и каменни фигури на ястреби.

Интериорът на вътрешността на скалата  прилича на изкуствена пещера, издълбана. Състои се от серия от зали и помещения. Дългата първа зала е широка 16 метра и дълбока 17, 5 метра, а в нея има две редици от статуи на Рамзес II, всяка от които висока 9 метра.

Стигнахме и до най-интересния факт за най-голямото светилище в храма-това  със седящите статуи на боговете Птах, Амон-Ра, обожественият Рамзес II и Ра-Хоратхи. Постройката е така прецизно разположена, че всяка година на 22 февруари и 22 октомври, съответно 61 дни преди и 61 дни след зимното слънцестоене, слънчевите лъчи да проникват в светилището и да осветяват три от скулптурите, като тази на Птах, бога на подземния свят, остава винаги на тъмно.

Вашият коментар