Ако не можете да обясните нещо на едно дете, значи вие самият не го разбирате

Най-известната теория във физиката – Теорията на относителността на Айнщайн е публикувана за първи път на 2-ри декември  1804-та година. Шедьовърът от две страници го катапултира в международната научна общност като знаменитост и  му донеся историческа слава.

Най-популярното представяне на теорията  изглежда така: E = mc2, където Е е енергията, m — масата, а c- скоростта на светлината . Тя е едно от най-великите открития на човечеството. Теорията се базира върху скоростта на светлината! Теорията на един от най-големите умове на всички времена.

Всъщност това са две теории: специална теория за относителността и обща теория за относителността, която може да се нарече закон за гравитацията. И двете са много сложни, тъй че няма да се опитваме да ги обясняваме тук (пък и не сме сигурни, че ще ги разберете). Ще кажем само, че общата теория за относителността, е по всеобщо признание най-красивата, елегантна, силна и дълбокомислена сред всички научни теории.

"Понякога се питам защо именно аз бях този, който създаде Теорията на относителността. Може би причината е в това, че възрастните никога не престават да мислят за пространството и времето – неща, над които съм разсъждавал още като дете, но едва когато станах по-голям, започнах да вниквам в пространството и времето и естествено да мисля по-задълбочено върху тях.."- Алберт Айнщайн

На какво друго може да ни научи  Айнщайн? Нека прочетем какво пише той до сина си в едно писмо:

Скъпи мой Ханс,

Вчера получих твоето мило писмо и това ме направи много щастлив. Вече бях започнал да се страхувам, че няма да ми пишеш повече.

Каза ми, когато бях в Цюрих, че става доста неудобно и направо опасно, когато идвам при вас. Ето защо мисля, че ще е по-добре ако се съберем на друго място, където никой не ще попречи на нашата утеха и семеен комфорт.

Аз при всички случаи ще настоявам, ще правя всичко възможно всяка година да прекарваме поне по цял един месец заедно, така че и ти да разбереш, че имаш баща, който мисли за теб, мисли за вас, баща, който ви обича.

Може да научите много полезни, добри и красиви неща от мен, неща които друг не може и няма да иска толкова лесно да ви предложи.

Това, което съм постигнал с тази напрегната моя работа не трябва да се дава на тепсия само на непознати, а най-вече и преди всичко на моите момчета.

Тези дни завърших едно от най-красивите си произведения, творбата на живота си и когато пораснеш, ще ти разкажа повече за нея.

Изключително съм щастлив и доволен, че си намерил щастие и радост в свиренето на пиано.

Това и дърводелството, с което също се занимаваш по мое мнение са най-добрите занимания за вашата възраст, много по-добри дори и от училището. Защото това са неща, които идеално пасват на млад и талантлив човек като теб.

Основното, което искам от теб е да продължаваш да свириш на пианото, което толкова обичаш, дори и ако учителят не ти позволява.

Запомни, това е начинът да се учи, да се усвоява и запомня най-много – точно, когато се прави нещо с такова удоволствие, че дори да не забелязваш как времето минава.

Аз скъпи сине, понякога съм толкова погълнат от работата си, че дори забравям за обяда…

Грижи се за Тете, целувки

Поздрави на мама

Татко

Вашият коментар