Ако някой срещне някой в цъфналата ръж

Сигурно няма друг така почитан поет в света като Робърт Бърнс.  Стихотворенията на роденият на 25-и януари певец на английската самобитност се  рецитират по  целия свят.

Поезията на Бърнс ни грабва със своята простота, игривост и потресаваща музикалност.  Тя е е сатирична, лирична и жизнеутвърждаваща. Сред творбите му са “Девойката, която ми постла легло”, “Момина песен”, „Целувката на Ана”, “Нощен разговор”, “Ненси” „Чecтна бeднocт”, „Джини”, „Финдли”, „Баща ми чecтeн бe cтoпанин”, „Джoн Eчeмичнoтo зъpнo”, „Чepвeна poза, poза алeна”, „Прелюбодеецът”, „Девет инча правят дамата щастлива”.

Шотландците се гордеят  със своя знаменит съотечественик и почитат неговата памет с ден посветен на Бърнс. Рожденият ден на поета е прието да се чества под формата на вечеря (Burns Supper), която си има точно определен сценарий, който се спазва. Вечерта ореминава с ястия от традиционната кухня, всички са облечени в национални носии и се рецитират стихове. Играят се и народни танци, празнува се масово и шумно. Това е  един от най-любимите празници в страната.

Да си спомним Робърт Бърнс и неговите неповторими стихове

В ЦЪФНАЛАТА РЪЖ

Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра да колени,
в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някога целувал някой
в цъфналата ръж?

За автора

Вашият коментар