Арго блесна на Оскарите

Политическият трилър "Арго", описващ реални събития, свързани със служителите в американското посолство в Иран, взети за заложници през 1979 г., спечели "Оскар" за най-добър филм. Това е първият случай на награден с топ отличието на Американската академия за кинематографично изкуство и наука филм, чиито режисьор не участва в надпреварата за "Оскар".

Въпреки че Бен Афлек не е номиниран в режисьорската категория, филмът му "Арго" се открои като фаворит, спечелвайки наградите на гилдиите на режисьорите, сценаристите, продуцентите и филмовите актьори. Лентата бе обявена за най-добра драма на наградите "Златен глобус", донесе и режисьорското отличие на Афлек и спечели британския еквивалент на "Оскар"-ите – БАФТА.

Призът за най-добър филм за "Арго" бе приет от продуцентите на филма Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов. Заложническата драма се съревноваваше за топ отличието с филмите "Любов", "Зверовете от дивия Юг", "Джанго без окови", "Клетниците", "Животът на Пи", "Линкълн", "Наръчник на оптимиста", "30 минути след полунощ".

Церемонията по награждаването се състоя тази нощ в Лос Анжелис за 85-ти път.

Неочакван, поне за мен, бе фактът, че само ден по-рано, най-много  "антинагради" грабна продължението на трилъра "Здрач: Зазоряване – Част 2". Той  грабна цели седем малинки, включително за най-слаб филм, римейк и продължение.

Звездите на филма Кристен Стюарт и Тейлър Лотнър, както и режисьорът Бил Кондън бяха специално "отличени". Наградата на Стюарт за най-слаба актриса беше за "Здрач" и за модерната версия на приказката "Снежанка и ловеца". Въпреки това, печалбите само от последния филм от сагата "Здрач" са близо 830 милиона долара.

razzie-awards

 

 

 

 

За автора

Вашият коментар