Аудио карта представя диалектите в българския език

Диалектите са богатство на езика. Но по някога направо е абсурдно да разбереш какво ти говорят.

БАН създадоха карта на диалектите на българския език, която обхваща цялата българска езикова територия и включва аудиозаписи и описания на отделните говори.  Картата представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености. В момента на нея са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя „проговаря“.

Говорещата карта съдържа   повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени на място от специалисти – диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната.

Всеки, който желае, може да предложи личен запис на диалектен говор за включване към Картата на диалектната делитба. Дължината на записа трябва да е до 5 минути, необходимо е също да посочи своето име, мястото, за което е характерен говорът, и възрастта на говорителя.

Картата на диалектните говори обхваща цялата българска езикова територия- както и  региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др.

 

 

 

За автора

Вашият коментар