Базар на приложните изкуства и детски работилнички за Коледа в Асеновград

Виждали ли сте как робот сглобява кубче Рубик? А как деца се надпреварват с него.. Вижте и произведенията на най-различни майстори и творци от цялата страна. Къде?

За първи път Асеновград ще отвори врати за Коледен базар на приложните изкуства, съпътстван с детски тематични работилници. Местни и чужди автори, създатели на съвременно приложно изкуство, ще представят своите произведения в продължение на шест дни в сградата на Туристическия информационен център (Старата община).

"Ще се докоснем до българския фолклор с майстори на чанове и пафти, ще се насладим на фината изработка на ръчно изработени изделия – плетени аксесоари, лети свещи, стъкло, хартиени изделия, бижута от кожа и много коледни идеи, за да може всеки да отнесе  в дома си късче неповторима красота и топлина", казват организаторите от "Двореца на твореца".

Освен базар на приложни изкуства, се организират детски коледни творчески работилници, в които малчуганите ще творят играчки и украси, ще се запознаят с работата с природни материали с цел опазване на околната среда. Те ще работят и с глина, ще рисуват с восък, ще пробват различни видове декориране, както и оригами. Всеки малък творец ще се научи да изработва традиционна българска сурвачка.

Един от акцентите в събитията на Коледния базар в Асеновград е демонстрация и състезание на Националното училище по роботика с инж. Александър Чобанов, който ще покаже на децата как роботите "оживяват". За най-умните и креативни ще има изненади. Работилнициата по роботика ще се проведе в събота на 19 декември от 14 часа. А на 24 декември самият дядо Коледа ще донесе подаръци за децата.

В Коледния базар намира своето естествено място и една важна благотворителна кауза –  за Люси, Мишо и Ники – с любов. Организаторите от "Дворецът на Твореца" призовават отново да подкрепим тримата асеновградчани, за да им дадем сила, смелост и надежда.

"С това събитие искаме да направим първата копка и да поставим първата тухла в основата на изграждането на дворец на творчество и красота в нашия град. Място за създаване и развитие на нови, оригинални и неповторими идеи и обмен на вдъхновение и общ творчески подем", казват от тандема „Дворецът на Твореца”, Асеновград.

 

Вашият коментар