Бирария Йегерхоф организира за първи път седемдневен бирен Октоберфест в Пловдив

Автентичната баварска бирария Йегерхоф открива седемдневен бирен Октоберфест по подобие на световноизвестния баварски празник.

Биреният фест се открива на 30-ти септември, понеделник, в 19.00 часа, и ще продължи цяла седмица – до 6-ти октомври. По време на празника ще се продава специална Октоберфест бира с алкохолно съдържание 6 %, която ще се предлага единствено в еднолитрови халби – така, както повелява немската традиция.

Старт на Октоберфеста в понеделник ще даде в 19.00 часа Пловдивският духов оркестър с музиката на Щраус. Музикантите ще изсвирят и палитра от стилове и музика – валсове, полки, мазурки, типични немски мелодии, мелодии на Бийтълс и Deep Purple, популярна филмова музика, ще завършат с български любими народни хора. В понеделник ще видим и типични баварски танци, представени от танцова формация „Пловдивъ”.

Всеки ден до шести октомври в бирария Йегерохф ще се организират различни събития – поканени са Ди Джеи, музиканти (китара и вокал, пиано и вокал), салса танцьори от Royce Dance Studio.  Кулминацията е в събота, пети октомври. Предвиден е детски празник, който започва в 13.00 часа. Точно в 18.00 часа ще се даде старт на бирените игри по стари баварски традиции, включващи надяждане с вурстчета и надпиване с бира.

За традициите на Октоберфест в Германия

Октоберфест е най-големият панаир в света и най-известният немски празник. Това е празник на веселието, храните и напитките. Провежда се традиционно в столицата на Бавария – Мюнхен, но и в други баварски градове, а последните години и извън Германия.

Първият Октоберфест се е състоял през 1810 година по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Тереза на „Терезиенвизе" – „Поляната на Тереза".  Тогава се организират няколкодневни тържества в чест на сватбата. На тази поляна все още се провежда основният празник. Начало на тържествата в Бавария се дава с израза „О'цапфт ис" (на бълг. ез. – „пробито е" или „отпушено е").

Октоберфест е винаги в края на септември и началото на октомври. В Германия празникът стартира 16 дни преди първата неделя на месец октомври. Ако тази неделя се падне 1-ви или 2-ри октомври, фестивалът продължава до 3-ти, когато е националният празник на страната – Денят на германското единство. Тазгодишното издание на Октоберфест в Германия е 180-тото поред и ще събере  повече от 6 милиона почитатели на бирата.

За бирария Йегерхоф и за живата бира

Бирария Йегерхоф е първата автентична баварска бирария в Пловдив. Бирата в Йегерхоф се произвежда съгласно Райнхайтсгебот – Закон за чистота на бирата, създаден през далечната 1516 година, регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Целогодишно бирария Jagerhof вари 2 основни вида бира: Jagerhof hell (светло) и Jagerhof weiss (бяла, пшенична).

Живата бира се произвежда в самото заведение по атрактивен и автентичен начин, пред гостите на заведението, чрез напълно електрифицирани и оборудвани пивоварни Caspary с 225 годишна история. За качеството на произведената жива бира се грижи Кристиан Роланд Щорх – бирен майстор, дошъл специално от Германия.

Програма на Октоберфест по дни

30.09 – Понеделник – от 19:00 часа: Откриване на Октоберфест в Бирария Йегерхоф

Пловдивски духов оркестър, Професионална танцова формация „Пловдивъ”, DJ

01.10 – Вторник – От 20:00 часа: Професионална танцова формация „Пловдивъ”, Салса, DJ

02.10 – Сряда – От 20:00 часа:  Китара и вокал, Професионална танцова формация „Пловдивъ”, DJ

03.10 – Четвъртък – От 20:00 часа: Пловдивски духов оркестър, Професионална танцова формация „Пловдивъ”, DJ

04.10 – Петък – От 20:00 часа:  Викторина, Професионална танцова формация Пловдивъ, Пиано и вокал, DJ

05.10 – Събота – От 13:00 часа: Детско шоу с аниматор;

От 18:00 часа: Бирени игри – надпиване, надяждане, Професионална танцова формация „Пловдивъ”, Салса, DJ

06.10 – Неделя – Закриване на Октоберфест от 18:00 часа

Пловдивски духов оркестър, Професионална танцова формация „Пловдивъ”, Салса, DJ

 

 

Вашият коментар