Български документален филм разказа за звездите и космоса

Неразривната връзка между хората, звездите и телескопите. За тях ни разказва новият български документален филм „Поглед към звездите“.

20-минутният филм е дело на Христина Вардева и се концентрира върху астрономията в България. Идеята на режисьорката е да покаже  защо хората обичат да правят нещата които обичат въпрекитрудностите и по-конкретно за хората, които стоят зад телескопите.Филмът е заснет в Националната астрономическа обсерватория в Рожен  и показва астрономите в България, които малко хора познават.

Заснемането на филма започва още през 2014-та, но снимачния процес бива прекъснат поради липса на средства. Екипът продължава работата си по филма през 2015г, а предмиерата на филма ще бъде на 10 март(четвъртък) в Cosmos, София. Интересът е изключително голям и вече всички места за двете прожекции са заети.

За филма:

От древни времена ние наблюдаваме звездите и мечтаем да разкрием тайните на безкрайната Вселена. След бума на космическите програми в началото на 70-те години, астрономията печели широка популярност в цял свят и страстта към изследването на Вселената се превръщат в глобална цел номер едно. През 1981 година на връх Рожен в Родопите е построена Националната астрономическа обсерватория. През годините тя се превръща в събирателен център за научната общност. НАО-Рожен е все още е най-голямата функционираща обсерватория в Югоизточна Европа.

Но времената се менят. Днес нейното бъдеще е неясно. Няколко поредни години обсерваторията е заплашена от затваряне поради липса на финансови средства. Под звездното небе на връх Рожен астрономи, звездни любители и млади наблюдатели продължават да се взират в най-тъмните кътчета на Вселената. Там сред романтиката и самотата на нощта се ражда любовта към звездите. Това е историята, разказана от хората, които преследват светлината от миналото и търсят пътища към бъдещето.

Всички знаем, че мечтите не винаги се сбъдват. Но без тях животът ни не би имал смисъл. Това е един филм за неразривната връзка между хората, звездите и телескопите.

ПОГЛЕД КЪМ ЗВЕЗДИТЕ
21 мин./Документален/България

Режисьор и продуцент: Христина Вардева
Оператори: Момчил Александров, Светлин Йорданов, Бисер Джонев
Музика: Емилиян Гацов
Монтажист: Ина Василева-Лямова
Звук:Росен Павлов

 

 

Вашият коментар