Честит рожден ден на майката на Хари Потър

Авторката на световноизвестната поредица за момчето магьосник Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър. След като майка ѝ умира тя се премества в Португалия, където преподава английски и се жени за известен телевизионен журналист. Но година след като е родила детето му, те се развеждат и тя се мести в Шотландия при сестра си. Изпаднала в депресия Роулинг е на дъното, получавайки помощи за оцеляването си.

Идеята ѝ за невзрачния художник ѝ идва във на път от Лондон за Манчестър. Всъщност тя от малка се занимава с писане на фантастични разказчета, но до този момент никога професионално.  През 1995 Роулинг завършва първия си ръкопис – „Хари Потър и философският камък”. Книгата е предложена на дванадесет издателски къщи, но всички го отхвърлят. Година по-късно, издателят Бари Кънингам, управител на малка издателска къща в Лондон се съгласява да издаде писанието на Джоан. Кънингам обаче посъветвал писателката да си намери работа, защото има твърде малка вероятност да спечели пари от писането на книги за деца.

Скоро след това Роулинг получава 8000 паунда субсидия от шотландското Министерство на културата, за да продължи да пише. На следващата пролет бил проведен търг за правата за публикуване на книгите й и той бил спечелен от издателство „Схоластик” за 105 000 долара.

Дж. К. Роулинг („К“ добавено то името на баба ѝ Катлин по настояване на издателите с цел да се използва като инициал и да се завоалира фактът, че авторът е жена) се превръща във втората най-богата жена след Опра Уинфри и първият въобще човек, станал мирярдер от писане на книги.

Скоро писателката публикува кратък разказ на интернет страницата си за 34-годишния Хари Потър.

Вашият коментар