Човекът с 40 лица на минута – Луѝ Жермѐн Давѝд дьо Фюнѐс дьо Галарза̀

Луи дьо Фюнес (Луѝ Жермѐн Давѝд дьо Фюнѐс дьо Галарза̀) е френски филмов и драматичен актьор-комик, киносценарист и кинорежисьор. Роден е на 31 юли 1914 г. в Курбевоа, предградие (град-сателит) на Париж. Снимал се е в 152 филма, написал е сценариите на 6 и е режисьор на 1 ("Скъперникът"). Легендарният френски комедиен актьор щеше да навърши 101 години днес.

"Ни чул ни видял", "Полицаят и полицайките", "Крилце или кълка", "Приключенията на Равин Якоб", "Кацнал на едно дърво", "Човекът оркестър", "Фантомас се развихря", "Полицаят от Сен Тропе" – това са само малка част от филмите на Луи дьо Фюнес.

През 1964 г. Луи дьо Фюнес се снима в "Полицаят от Сен Тропе", който положил началото на поредицата от филми с полицая Крюшо и неговата бригада. Почти двадесет години — от 1964 до 1982 г., Фюнес радва публиката в шест серии с приключенията на полицая Крюшо. Именно с тези филми и аз свързам големия актьор. Той е оставил незабравим спомен  в главата ми най-вече с невероятните си мимики. Прекарвал е пред огледалото часове наред, за да постигне тези резултати. Той е считан за един от най-виртуозните майстори на физическата комедия с невероятна способност за бързо и ефектно преминаване от едно емоционално състояние в друго. Той владее пълния спектър от физиономии до съвършенство и си спечелва прякора "човекът с 40 лица на минута".

Луи дьо Фюнес е легенда

Вашият коментар