Да обичаш Винсент и други дългоочаквани заглавия през декември

Освен коледен и празничен, месецът на равносметките декември се оказва и дългоочакван за почитателите на киното

Звездните холивудски продуценти решиха да изненадат приятно киноманите, изчаквайки края на годината, за да изкарат някои от най-силните си заглавия за 2017-а. На някои от тях вече успяхме да се насладим и в местните киносалони и за кратко време те успяха да се превърнат в тотален хит сред родната публика.

Фокусът ни сред премиерните заглавия от този сезон всъщност пада върху една Европейска продукция, а именно новаторския „Да обичаш Винсент“ (Loving Vincent), разказващ историята на живота на великия художник Винсент Ван Гог.

Освен завладяващ сюжет, филмът изпъква и с факта, че е пръв по рода си по отношение на техниката, използвана за създаването му. Той преплита в себе си изключително успешно историята на художника и неговото творчество, тъй като е създаден от анимирани рисунки, сътворени в стил Ван Гог. Маслените картини, използвани за заснемането на филма, са над 62 000, а всеки един кадър от готовата анимация, е картина. Във впечатляващия проект са взели участие художници от цял свят, работили над 6 години върху продукцията, а сред тях е и българката Елизабет Христова. С цел максимално доближаване до стила на Ван Гог, художниците са преминали и през специално обучение. Екранизацията е в стил филм ноар, като сюжетът и идеята за създаването му са провокирани от писмо на художника, което пише малко преди смъртта си. По думите на самия Ван Гог „не можем да се изразяваме по друг начин, освен чрез картините си“.

„Да обичаш Винсент“ по сценарии и режисура на Хю Уелчман и Дорота Кобела не само ще ви запознае с творчеството и житейския път на Ван Гог, но и ще ви въвлече в доста по-дълбоки размишления относно живота и изкуството в неговата цялост. Стискаме палци филмът да стигне до звездните награди Оскар, както вече предвещават критиците, и заслужено да отнесе статуетка.

Ето и още няколко заглавия, на които ще можем да се радваме в навечерието на новата 2018-а година, идващи директно от Холивуд.

 

Разбира се, няма как да не отдадем внимание на поредния епизод от сагата Междузвездни войни. Тук по-запознатите и сериозни фенове ще се намесят с уточнението, че това всъщност е втора част от сикуъл трилогията и носи името „Междузвездни войни: Последните джедаи“ (Star Wars: The Last Jedi). Вече не толкова новите собственици и продуценти на световно известния цикъл Lucasfilm и Disney се погрижиха добре да подразнят върлите киномани с тийзъри, клипове зад кулисите и всевъзможни постери през цялата 2017-а година. Е, надяваме се нетърпеливото чакане да си заслужава!

 

Интерес предизвиква и създаденият по реални събития филм „Играта на Моли“ (Molly’s Game), режисиран от известния Аарон Соркин. Той разказва историята на Моли Блум, която описва живота си и в книга с едноименното заглавие. Моли, която ще бъде изиграна от чаровната Джесика Частейн, става известна с организирането на звездни турнири с огромни залози на най-разпространената вариация на покер – Texas Hold’em, печелейки си прозвището „Покер принцеса“. Филмът със сигурност ще заинтригува както любителите на драмите, така и тези на покер играта.

Сигурни сме, че поне едно от декемврийските заглавия ще грабне вниманието ви и ви пожелаваме приятно гледане!

 

За автора

Вашият коментар