Дебютът на еврото

На този ден през 1999 година, за първи път от царуването на Карл Велики през 9-и век, Европа е обединена с обща валута, когато „евро“ дебютира като финансова единица на корпоративните и инвестиционни пазари. Единадесет държави-членки на Европейския съюз (ЕС) – Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Испания, представляващи около 290 милиона души, въвеждат валутата с надеждата да повишат европейската интеграция и икономически растеж. Разменящо се за 1,17 щатски долара в първия си ден, еврото обещава да бъде основна конкуренция на долара в новата световна икономика.

Евро банкнотите, украсени с архитектурни образи, символи на европейското единство и мотиви от държавите-членки, влизат в сила на 1-и януари 2002 година, заменяйки австрийския шилинг, белгийския франк, финландската марка, френския франк, германската марка, италианската лира, ирландската шута, люксембургския франк, холандската гулдена, потртугалското ескудо и испанската песета. Няколко територии извън ЕС също въвеждат еврото като своя валута, включително Ватикана и Монако.

Въвеждането на единна валута не преминава без противоречия. Въпреки практическите ползи от нея като по-лесните бизнес отношения и пътуване из Европа, са съществували опасения, че процесът на преминаване ще бъде скъпо, хаотично, ще насърчи фалшификаторите и доведе до инфлация, както и загубване на контрола върху  икономическа политика на отделните държави. Великобритания, Швеция и Дания избрат да не използват еврото. Гърция, след като първоначално е изключена поради неизпълнение на задължителните условия, приема еврото през януари 2001-а година, като става 12-ият член на т.нар. „еврозона“.

Еврото е създадено с договора от Маастрихт от 1992 година на ЕС, където са разписани конкретни икономически изисквания, включително висока степен на ценова стабилност и ниска инфлация, на които страните трябва да отговарят преди да започнат да използват новите пари. Базираната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ) управлява еврото и определя лихвените проценти и други монетарни политики.

От 1-и януари 2014-а година Латвия въведе еврото като своя официална валута.

За автора

Вашият коментар