Днес е Лилавият ден

Днешният пролетен ден е наричан още “Лилавият ден”. 26 март е по-известен като Ден за осведомяване на хората за епилепсията.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания. Характеризира се с повтарящи се, от нищо непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия. Заболяването се появява по-често при малки деца или при възрастни над 65-годишна възраст.

Ето някои от известните личности, имащи епилепсия: Сократ, Фьодор Михайлович, Достоевски, Алфред Бернхард Нобел, Жан-Батѝст Молиер, Петър I цар на Русия -Пётр Великий, Кардинал Ришельо, Данте Алигиери, Наполеон, Александър Велики, Нострадамус, Даяна Рос, Стивън Тайлър, Кийра Найтли, Цезар и много други. Това са хора, които уважавате, поради тяхните постижения, открития и талант. А обикновеният болен? Обикновено хората с епилепсия често са изолирани от обществото и са обект на предразсъдъци. Това до голяма степен се дължи на факта, че хората не разбират какво се случва и някои от тях дори се страхуват. Знанието е ключът. Бъдете информирани.

Заболяването не е срамно, не е причина болните от епилепсия да не могат да водят нормален и пълноценен начин на живот. Това е най-важния факт, запомнете го.

На днешния лилав ден,  ако смятате, че хората с епилепсия трябва да бъдат в училищата, на работа, в дискотеката и въобще в нашия живот, покажете го! Сложете нещо лилаво в своето облекло или аксесоар.

Вашият коментар