Днес е ден на aнтичната култура. Ще има ли кОпон на Античния?

На 9-ти октомври отбелязваме деня на Античната култура. За античност се счита обществото в съвкупност с неговата религия, съзнание, наука, изкуство във годините между 1000 г.пр.Хр. И V-VI в сл.Хр. Но в България е прието, обособяване на историята на тракийската култура, свързано с необходимостта да се акцентира на нейната самостоятелност.

Пловдив е един от градовете, които можем да наречем символ на Античната култура. Най-добре консервираните и реставриран паметници на античната архитектурата  в Пловдив са:

  • Античният театър е сред най-добре запазените антични театри в света и е построен по времето на римския император Марк Улпий Траян. Частично възстановен през 1981 г. отново като действаща сцена с около 3 500 места за различни представления.
  • Римският стадион – Изграден в началото на ІІ век при император Адриан. Със своите размери от около 240 метра дължина и 30 метра широчина, съоръжението е побирало около 30 000 зрители. Тук периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция.
  • Античния форум – Построен е І в. при Веспасиан, модернизиран през ІІ в. Виждат се останки от обществени сгради, статуи, магазини, библиотеката, одеонът, монетарница, аекседри за изнасяне на речи. Одеонът е единствената цялостно проучена, реставрирана и експонирана сграда в северната част на комплекса.
  • Антична жилищна сграда „Ирини” е Част от комплекса на културен център Тракарт с богата мозаечна украса, включваща изображение на жена, подписано с името Ирини, от ІІІ – ІV в.

Частното парти на бизнесмена Георги Самуилов по повод рождения му ден на Античния театър, в града под тепетата, изненада не само пловдивчани, но и цяла България. На това историческо наследство културата ни би трябвало да е издигната в култ, а не за купони и чалга.

С тези си действия доста ясно управляващите демонстрират как пазят културното наследство и какво е неговото предназначение днес. За добро или лошо, важното е, че пловдивчани и медиите отчасти, все пак не остават пасивни и реагират на абсурдите и недоразуменията, които се случват, за да покажат, че все пак трябва да имаме определено отношение към ценностите си и да напомнят, че те трябва се уважават.

Вашият коментар