Dollcycle – бижута от кукли

Crazy mind вече се появява не само в модата, но и в аксесоарите. Започва да ми прилича на някаква зараза. Но аз лично се впечатлих до неузнаваемост от творческата идея на една млада авторка, занимаваща се с изработката на бижута от части от кукли. Тя се казва Калия Калъчева, а идеята й се ражда спонтанно до едно пътуване до Япония.

Разберете повече за нетипичната й палитра от бижута:

Идеята се роди по време на пътуване до Япония. Вероятно си чувала за прочутия квартал в Токио – Хараджуку. Квартал изпълнен с цветове и страшно екстравагантни тийнейджъри. Множество магазини предлагащи всякакви безумни аксесоари и какви ли не авторски произведения. И от там се вдъхнових от идеята да рециклирам кукли под формата на бижута.

Спонсор на начинанието се оказа малката ми племенничка, която беше така добра да се раздели с две торби кукли и да ми ги даде. И по някакъв начин намерих естествено продължение на живописта в бижутата.”

Калия споменава, че не всички са подходящи за носене и интересът към тях е по-скоро като към нещо интересно, но не и нещо, което всички биха носили:

Аз лично ги нося и реакциите на хората са най-различни. Реакциите ми от приятели са, че повечето не биха носили такива аксесоари. Много малко са заинтересовани. Някои направо се отвращават. Други се радват. А в чужбина знаеш – колкото хора, толкова и мнения. Има какви ли не чудатости, всеки прави каквото иска. По-шантавите идеи не са за всеки, но е хубаво да ги има. Това не е някаква новост. Аз не претендирам да съм оригинална, това е нещо като хоби, с което се забавлявам.”

Един от въпросите, който не се сдържах да я попитам е:

А Кен ще има ли?

За Кен определено си мечтая. Още не съм попаднала на такава кукла, нооо ако ми падне веднага си представям пръстен от главата и колие от тялото.” ( lol)

Калия за момента не ги продава никъде, но причината е, че е направила сравнително малко бижута. Казва, че работи върху десетина аксесоара едновременно, а заради самата боя съхненето на едно бижу става за около два – три дни. По отношение на оформянето на всеки аксесоар –случайността и особеностите на всеки модел са основен мотив.

Калия Калъчева е родена в София, където е завършила Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”. Бакалавърска и магистърска степен Живопис, тя получава при проф. Андрей Даниел в Национална Художествена Академия през 2011г. Има зад гърба си няколко самостоятелни изложби в София и Хасково – „Квадрати” (Галерия Дебют, София, 2005г.), „Ескалация” (Галерия София-Прес, София, 2011г.), „Чакай” (Галерия Ракурски, София, 2012г.), „ Къде отивате? (Галерия за модерно изкуство, София, 2013г.), „Addressless”( Галерия Форум, Хасково, 2013г.). Участвала е в множество колективни изложби в България, Румъния, Молдова и Турция, последна от които бе „Форсиране на Избора”  с куратор Галина Лардева. (2013г.)

За автора

Вашият коментар