Dubioza Kolektiv: „Не съществува ирония, по-сюрреалистична от нашата реалност“

„Искаме да създадем енергия, която ще се блъска напред-назад из Арена Армеец и да се връща към нас“, казват от Dubioza

Групата ще изпълни парчета от предстоящия си албум за първи път в България

Дели ни по-малко от месец до дългоочаквания концерт на Dubioza Kolektiv в Арена Армеец на 29-ти ноември. Босненците отдавна са се превърнали в любимци на българите. Луди сме по тяхното ska, техния funck, техния dub, техния rock и тяхното reggae. Затова не е чудно, че за пореден път ги каним да направят концерт в страната ни, а те за пореден път приемат поканата. Симпатиите са взаимни всъщност и това не е тайна за меломаните. Приятелското отношение и близък бит между Босна и Херциговина и България изграждат мостове, трудни за изгаряне.

Специално за MediaCafe Брано Якубович и Ведран Муягич отделиха време от натоварения си график, за да си поговорим малко за социалния статус на музиката.

Откъде точно идва името на групата?

Много е трудно да обясним истинското значение на името “Dubioza Kolektiv”. Базирано е на босненски жаргон и черен хумор. Думата “dubioza” се използва за ситуации, които са проблемни. Може да се каже, че тя отговаря изцяло на моментната ситуация в Босна и на Балканите като цяло.

– За пореден път ще свирите в България. Какво ви привлича в държавата ни, че се завръщате отново и отново?

Листът с причините да се връщаме в България е доста дълъг. Свързват ни общ манталитет, подобен език, еднаква зависимост към спиртните напитки. Всичко това прави България наш втори дом.

Хвърляте наистина много енергия по време на концертите си. Забавлявате публиката не по-малко, отколкото забавлявате и себе си. Това ли е истината за изкуството – трябва просто да му се наслаждаваме?

Вярваме, че човешкото същество е способно да се забавлява и да разсъждава едновременно. Стремим се да забавляваме хората, но в същото време се опитваме да прокараме някои интересни и социално важни теми. Лично аз не обичам да ми проповядват по време на шоу, ако съм част от публиката. Затова и използваме толкова много хумор в текстовете ни. Така можем да достигнем до хората, без да сме досадни.

– Концертът ще се състои на 29-ти ноември в Арена Армеец. Какво да очакват феновете?

Преди две години свирихме пак там и беше страхотно! Българите са едни от най-щурите публики, които съм виждал. Очакваме и тази година да са толкова луди, за което ние също ще дадем всичко от себе си. Искаме да създадем енергия, която ще се блъска напред-назад из Арена Армеец и да се връща към нас. Освен това в края на януари 2020-та излиза новият ни албум и ще изпълним няколко песни от него за първи път в България.

– Пеете на социални теми, а в същото време не се взимате на сериозно. Как успявате да съчетаете смеха с проблемите на балканските държави?

Аз живея в Сараево. В моя град хора, които се приемат твърде на сериозно свършват като материал за шеги. Затова никой не е звезда в Сараево. Всеки човек е нормален и обикновен. Всичко, което притежаваме, най-голямото ни оръжие срещу политиците и индустрията, е смехът.

– Къде свършва истината и почва иронията във вашите песни?

Политическата система в нашата държава и в Европа е толкова глупава и нелепа, че не съществува хумор или ирония, която може да бъде по-сюрреалистична  от нашата реалност.

Вашият коментар