Двете лица на Facebook

Facebook изтри базата данни от опциите си за разпознаване на лица в Европа, като по този начин задоволи изискванията на немските и ирландски власти. Ирландската Комисия за защита на личните данни и хамбургският комисар за защита на данните и свобода на информацията потвърдиха, че темплейтите за разпознаване и други лични данни вече не са налице и не се използват от Facebook на стария континент.

Те лично са разгледали и са проверили изходния код на Facebook, за да се уверят в изтриването на данните.

Информацията, която се събираше до момента бе използвана за автоматично разпознаване на лицата на хората от снимките в мрежата, в помощ на поставянето на тагове. Миналата година тази опция бе спряна в Европа след разследване за защита на сигурността от ирландските власти. След правните действия, ирландците, последвани по-късно и от немците, настояха събраните до момента данни да бъдат изтрити. Властите на страните коментират пред IDG, че са доволни от приложените регулации и няма да предприемат следващи действия.

Доста противоречива информация, особено след като в доклад на Bloomberg, цитиран от news359.bg, социалната мрежа Facebook, която има над 1 млрд. потребители, се готви да преустанови сигурността като започне да ни следи още по-изкъсо, което означава, че тайните, споделени във Фейсбук ще се превърнат в обществено достояние, достигайки до трети, че дори четвърти лица.

Докладът показва, че социалната мрежа работи над ново приложение, което ще следи местоположението на съответния потребител и това ще бъде видимо за всички ваши приятели, независимо дали ви харесва или не, и без да се интересува дали искате вашето местоположение да се знае, или не искате. Приложението все още е във фаза на тестване, но страшното е, че очакванията са, то да стане факт и да заработи само от следващия месец март.

Най-голямата социална мрежа в света е очевадно разкъсвана между това да показва двете си лица- черното и бялото. Една платформа, която от една страна иска да се държи приятелски с вас, или поне показва такова отношение след натиск, а от друга си служи с почти фашистки прийоми, за да се докопа до личните ви данни, нагазвайки изцяло идеята за поверителността на подобна информация, а и на правото ви да я защитите.

Ясно е, че с подобни действия, онова което ще загуби Facebook, е най-малкото привърженици.

Ще намери ли си себе си, ще реши ли от коя страна на барикадата да бъде – от тази на добрите, на нормалните за 21 век, демократични структури, или ще бъде гадният лишен от всякакви скрупули тираничен, световен надзирател, предстои да разберем.

Предстои обаче и един много по-важен избор, изборът на над 1 милиард потребители по света – ще продължим ли да използваме този начин за комуникация помежду си, както и ще позволим ли ние самите да се случва всичко това. Струва ми се, че отговорът и решението са изцяло в нас!

dark-social

За автора

Вашият коментар