Дървото на 40-те плода – лудост или гениалност?

Дали това е екологично, антиекологично или напълно откачено, и дали природата ще ни накаже за подобни експерименти, нека всеки си прецени сам.

GreenTech ни представят един проект на художника Сам Ван Акен, който има за цел да впечатли любителите на плодове и градинарите със създаването на дърво, на което растат 40 вида плодове. Дървото е модифицирано до този неузнаваем вид чрез присаждане.

Ван Акен започнал своя проект „Дървото на 40-те плода“ през 2008 г. и оттогава присажда различни видове дървета и разработва процеса. Художникът наскоро завърши проект, наречен „Еден“, в който присаждаше зеленчуци и цветя и му бе предложена извънредна възможност да проектира цяла овощна градина по този начин. „В крайна сметка финансирането за тази овощна градина пропадна,“ казва художникът. Той решил, че все пак ще я направи – само че… върху едно дърво.

За процеса на присаждане художникът събирал филизи (млади издънки или резници) от най-различни дървета. След подходящо оразмеряване те бивали привързвани към дървото, за да „врастнат“ в неговите клони.

Сред плодовете, които Ван Акен е използвал, за да създаде своето шарено дърво, има праскови, сливи, кайсии, нектарини и череши. Художникът казва, че проектът му цели да „отвори очите“ за големия брой костилкови плодове, които хората познават, но не използват.

„С развитието на проекта открих, че има стотици, ако не и хиляди различни сортове костилкови плодове – в сравнение с три или четири разновидности, които човек може да намери в местния плод-зеленчук – и осъзнах, че мога да използвам „Дървото на 40-те плода“ като средство за запазване на тези сортове“.

През пролетта дървото цъфти в пъстри тонове на розово, червено и бяло. Всеки цвят ражда своя вид и сорт плодове през лятото.

Източник:Greentech

Вашият коментар