Една желязна милейди, обичана от всеки

На  днешната дата – 15-и декември 1853 г., точно преди 180 години, във френския град Дижон се  е родил знаменитият Александър Густав Айфел. Инженерът  е известен най-вече с проектирането на Айфеловата кула и на носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк.      

Айфел строил още ж.п. линии, гари, мостове и виадукти. Издигнал е много известния въртящ се купол на обсерваторията в Ница, който тежи 100 000 кг., а може да бъде завъртян само от един човек.

Но да се върнем на Айфеловата кула. Тя е построена за по-малко от 2 години, специално за Световното изложение през 1889 г., с което се отбелязва стогодишнината от Френската революция. 

“Желязната лейди”  е висока 320.75 метра. В зависимост от околната температура височината ѝ може да се промени с 8 см (заради разширението на метала).  Изградена е от пудлинговано желязо. Конструкцията ѝ тежи над 10 000 тона. До върха се стига по 1792 стъпала, което е годината на обяваване на Първата Френска Република. Четиридесет години кулата е била най-високата сграда в света.

Сега ще разбия представите ви за Париж, или поне на тези от вас, които все още не са го посетили. Според  всички така да се каже клишетата, вглъбени ни от филмите, всеки прозорец в града на любовта предлага впечатляваща гледка  именно към Айфеловата кула. Е да, ама не съвсем. Заради ограничения повечето сгради във френската столица нямат право да са на повече от седем етажа. Така че дори и да сте на улицата на кулата, вероятността да е наблюдавате през прозореца си е почти нулева. Естествено има кътчета, на които тя се вижда прекрасно, пожелавам ви да ги посетите, тях и самата нея.

Вашият коментар