Експозицията „Мозайки“ ще бъде открита на 9 декември

Пловдив посреща унгарската авторка Тимеа Каркиш

Експозицията „Мозайки“ на Тимеа Каркиш ще може да се види в галерия „Пловдив” (общински съвет). Тя  ще бъде открита на 9 декември от 18 ч. в присъствието на г-жа Дьорди Димитров – Директор на Унгарски културен институт и под домакинството на Дружество на пловдивските художници.

Изкуството на мозайката е многостранен метод на изразяване, който освен прекрасната гледка, дарява и творческа радост. Подтиква към търпение, издържливост, към безгранична наслада при планирането, изпълнението и при оценката на крайния резултат.

Тимеа Каркиш  изготвя мозайките си въз основа на прилагана през римската и византийската епоха техника от ръчно трошени камъни и мозаечно стъкло. Тези благородни и естествени материали могат да се сливат в безброй варианти и са изключително подходящи за създаването на произведения на изкуството. Тя твърди, че мозайката е не просто красива, а лична и индивидуална: „Като изкуствоведски първообраз пример за мен е античното мозаечно изкуство. Мозайката е заемала в обществото мястото, което аз бих желала тя да заема и днес: да бъде използвана повсеместно, архитектите да се възползват от нея, да я включват в интериорните и екстериорните планове на сградите си“.

Тимея се опитва да привлече вниманието върху естетическото качество на творбите й, техните символи, широкия им асоциативен кръг и многопластов художествен израз.  Творческата й концепция има две насоки: от една страна експериментирането с материята, от друга – художественото изражение.

За картините й са характерни по-скоро раздвижеността, игривостта. Новаторска култура на формите се свързва органично с изящна, задушевна хармония на цветовете, с взискателна, жива и разнообразна работа с повърхностите, в които често проблясва красотата на венецианското мозаечно стъкло.

Творбите й са изготвени с традиционни материали и техники и  все пак внушават модерни усещания. Използваните от нея материали имат някаква жизненоважна обща характеристика: идват от природата и носят собствена история.

 Зрителят може да привнесе и собствената си фантазия, наблюдавайки готовата картина. Мозайките извикват спомени, мисли и така всеки може да открие в тях собствената си символна система.

Изложбата  ще продължи до 15 януари.

Вашият коментар