Ето как ученици от Пловдив пазят 3-ти март (снимки и видео)

Ивана Тарънска, Мария Видева, Мариела Калоферова, Даниела Петкова  и Нона Петрова – "Alder". Tова са имената на пет момичета от Националната търговска гимназия (НТГ) в Пловдив, които за 3-ти март успяха  сами да направят кампания с изработка на ръчни материали в своето училище:

"Занимаваме се с изработката на екологични продукти от непотребни материали, тоест от нищо създаваме нещо. В духа на днешните дни и наближаващият празник трети март решихме да създадем за училището ни картини, тефтери, сувенири на патриотична тема", сподели едно от момичетата пред камерата на mediacafe.bg

"Искаме в днешните дни младите да знаят, да се гордеят и никога да не се отричат от своята родина, език и славна българска история", споделя още Ивана. 

5-те момичета гордо споделят, че след като поставили  това, което са изработили на няколко маси в един от коридорите на училището всичко се изкупило за минути. Така се случва и в един от моловете, в една от предишните им кампании. За съжаление същият МОЛ им отказва подкрепа в следващите акции, с мотива, че това вече не влизало политиката на сградата. Въпреки това момичетата не се отказват с намеренията си и продължават да творят.

Всичките средства момичетата ще дадат за благотворителност, но както разбираме, все още не са се спрели на кого да помогнат. С кампанията ученичките кандидатсват в Junior Achievement, където се надяват да спечелят и да представят България на европейските финали в Талин, Естония в края на юли.

Най-скъпите им материали са от 7 лева – керемиди, които самите те казват че на пазара струват по 8-пъти повече. 

В рамките на няколко месеца 11-класничките се събират всеки ден след училище в ОДК (Общинкси детски комплекс), където се занимават с правенето на различни продукти съответно за Коледа, 14-ти февруари, 1ви и 3ти март.  Споделят още, че някои от техните съученици гледат недоверчиво на събирането на средства, но и не се оправдават, защото записват всичко продадено в тефтер, а разходите им са почти минимални. 

Момичетата са толкова ентусизаирани пред камерата ни, че си говорим повече от час с тях за инициативите, за това, как се приема всичко това от съучениците им, за историята и за бъдещето им в България. 

Вижте част от видеото:

За автора

Вашият коментар