Град без коли – време да повярвате

Всички ние много добре знаем, че първите автомобили се появили в края на 19 век, но тогава едва ли някой е подозирал, че тези средства ще повлияят така драстично на живота ни, че ще станат неразделна част от него, колкото давайки ни – толкова и отнемайки.

Интересен е фактът, че първите коли са били забранени на някои места, където хората са установили, че шумът и изгорелите газове от “вагоните без коне” са изключително отблъскващи, пише greentech.

С течение на времето, разбира се, тези ограниченията били премахнати, а скоро автомобилите станали естсествена част от ежедневието.

Съществува обаче едно малко място на света, където властите все още не са променили мнението си за бълващите отрови коли, които продължават да са забранени от 1898 до ден днешен. Може и да не ви се вярва, но това място се намира в САЩ и се нарича остров Макинак.

Разположен близо до континенталната част на САЩ близо до Мичиган, в езерото Хурон, о. Макинак и едноименният град там са любимо място за отдих и почивка. Когато първите автомобили започнали да пристигат, силното запрашване по някога тихите улици на острова, шумът, плашещ конете, и бълваният дим бързо станали противни на местните жители и те решили, че това ново изобретение не е за тях.

Един местен жител от онова време даже описва автомобилите като “механични чудовища”.

През 1898 г. управата на Макинак забранява със закон колите, преди чудовищата да превземат острова. Това законодателство може да изглежда старомодно и отживяло, но в Макинак то все още не е отменено.

И така, главният въпрос, който терзае мнозина е,  какъв е животът на мястото, където едно от най-впечатляващите изобретения в историята на човека е отритнато? Отговорът е, че там се живее  много добре.

Малкият остров е дом на само около 500 души. През лятото този брой набъбва до 15 000 – през туристическия сезон. Единствените моторизирани коли са няколко линейки. Превозът на Макинак се ограничава до разходки, возене с файтони и велосипедизъм – приятно оттегляне от обществото, зависещо от колите.

И все пак придвижването из острова е изключително лесно. Макинак е дом на единствената безавтомобилна магистрала – M-185, която предлага лесен достъп до своите 8,3 мили брегова линия, необезпокоявана от паркоместа или бензиностанции.

Посетителите на острова описват преживяването като завръщане назад във времето в една отминала епоха на тих и спокоен живот.

Един интересен пример, който показва, че животът може да бъде пълноценен и да се случва, дори да е по-добър в някои отношения и без белезите на цивилизацията. Една история, над който си струва да се замислим…, освен ако не бързаме за някъде с колата си.

mackinac-island-neighbourhood1

 

 

Вашият коментар