И киселото мляко си има музеи

Ако трябва да изброите 10 неща, с които света свързва България, едно от тях със сигурност ще е киселото мляко. А какво всъщност знаете за него? Освен популярната бактерия „bulgaricus“, за която всички сме чували и фактът, че без без родното кисело мляко мусаката не е същата,какво друго знаем и незнаем за киселото мляко?  

На 29-ти юни 2007 година врати отваря музеят на киселото мляко. Той се намира в село Стиден извор(близо до Трън) и това му местоположение не е никак случайно. Именно тук е роден д-р Стамен Григоров, създател на лактобацилус булгарикус.

В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.

На вниманието на посетителите се предлагат уникални български закваски и специално приготвено овче кисело мляко, както и интересни сувенири от първата грънчарска школа в България, намираща се в съседното село Бусинци.

Кисело мляко, то неоспоримо е най- добрият и най-здравословният продукт от всички мандрови такива, които се предлагат на потребителите днес.

За автора

Вашият коментар