Идея за декорация на великденски яйца без бои

Представяме ви техника за боядисване на яйца без бои и без „шарени пръсти“ (маса, под, дрехи, купи, мивки и  т.н.). Освен това е лесна и забавна. 

Става дума разбира се за декупаж. Той се прави върху сварени, охладени и подсушени яйца с помощта на разбит с вилица белтък, а не декупажно лепило, защото не са за декорация и после ще се консумират все пак. „Техниката“ се извършва с цветни салфетки (цели или само изрязани мотиви от тях), които се залепят за яйцето с помощта на белтъка. Необходими са само няколко часа за да изсъхнат. За препоръчване е яйцата да са бели, за да бъдат ярки цветовете на салфетката, след като изсъхне.

Какво ни е необходимо?

  • цветни салфетки
  • разбит белтък
  • четка
  • ножица
  • сварени бели яйца

Какво да правим?

Взимаме салфетка и е разделяме на две, за да ползваме само горния слой. В средата на салфетката поставяме яйце и завиваме нагоре, така че да се обгърне цялото яйце. Излишните краища изрязваме с ножица. Яйцето, или по-скоро салфетката, намазваме с белтък. Веднага щом започне да се маже с белтък, салфетката ще се залепне  за яйцето. Ако са се получили гънки- това е моментът, в който трябва да ги фиксирате.  Поставяме яйцето възху хартия за печене да изсъхне (около 3 часа). Това е!

Проявете творчество и креативност, относно избора на салфетки и избраните мотиви от тях! Направете сами интересен дизайн и впечатлете близки и приятели около празника.

Разбира се, боядисайте и яйца с бои. Такава е традицията.

За автора

Вашият коментар