Икономиката в един урок от Хенри Хазлит

Медиакафе продължава уикенд-рубриката Pulp Fictions each other със съдействието на критика Николай Моллов, в която ще ви представяме рецензии от различни книги, които ви препоръчваме да прочетете. След дългата работна седмица, събота и неделя са чудесен момент, в който може да отделите няколко часа просто, за да си починете и да почетете малко литература.

Авторът Николай Моллов е завършил Културна антропология в ПУ. Магистратурата, която е записал, е Етнология: общности, идентичности, култура. Интересите му се преплитат в различни сфери: художествена литература, философия, културология, човешко поведение, софтуер на ума и прочее.

Книгата, която днес ви предлагаме: "Икономиката в един урок" на Хенри Хазлит на издателство "Изток-Запад".

Ако ви вдъхновяват романите на Айн Ранд и нейната философия на обективизма това би трябвало да е вашият урок по икономика.

Урокът, който ни предлага Хенри Хазлит, е своеобразна аберация на общоприетите и действащите принципи в икономиката; един редуциран урок – урокът на либертарианството. Какво е либертарианството? Една от основните идеи в доктрината на либертарианството е идеята за минималната държава: или възможно най-малка намеса на държавата в сферата на икономиката. Според Хазлит държавното преразпределение е основната причина за инфлацията. Авторът нарича социалните дейности на държавата „индустрия за подпомагане“, които имат опустошителен ефект. Посочва, че чрез законодателството могат да се пренасочват парите на данъкоплатеца избирателно за различни видове социални помощи, субсидии и други подаяния. Изброява като вредни още:

Общественото осигуряване, обезщетенията при съкращение, купоните за храна, помощите за ветерани, земеделските субсидии, субсидираното жилищно строителство, субсидираните наеми, училищните обеди, обществените проекти за осигуряване на работа на безработни, помощите за семейства с деца и всички преки помощи, включително за възрастните хора, слепите и инвалидите.

Ако прочетеното е в резонанс с вашето мислене – добре. Ако пък не сте сигурни дали изброеното дотук ви допада, а романите на Айн Ранд, както и философските й произведения са ви харесали, то трябва да преосмислите или едното, или другото.

Повече резенции може да прочетете в страницта на Николай Моллов във Facebook – Pulp Fictions each other

Вашият коментар