Интернетът в Пловдив – 4 пъти по-бърз от средния за светa (ВИДЕО)

Какъв би бил животът без Интернет? Можем ли да си представим ежедневието без email-и, социални мрежи, скайп, гледане на филми онлайн…? По-скоро, не!

В днешно време Интернет е необходимост. Той е сякаш част от нас, отваря нови врати, вече нищо не е както преди. А какво ли ще бъде в следващите 5, 10 и повече години?

Сisco прогнозира, че през 2019-та интернет трафикът в световен мащаб ще достигне 18 гигабайта (GB) на глава от населението, в сравнение с 6 GB през 2014 г. Спрямо 2005 г.,  обемът на очаквания трафик е с 64 пъти по-голям.

Някои хора вярват, че нова, по-сложна мрежа ще заеме своето място в близко бъдеще и почти всичко около нас ще бъде свързано с този нов Интернет. Ще можем да се срещаме с хора чрез холограми, нови технологии като виртуална реалност и езиков превод в реално време ще се ползват навсякъде.

Някои компании, като Google, вече работят в посока подобряване и промяна на Интернета на бъдещето. Идеята е да създадат въздушно-безжична мрежа със скорости, подобни на 3G свързаността, която да се реализира чрез специални балони, летящи в стратосферата на около 32 км. височина. Предназначението е предоставяне на покритие в селските райони, на местата без обхват, както и бързо възстановяване на интернет връзката в райони на случили се бедствия.

Трудно може да се предвиди какво ще е в бъдеще, но предвид темповете на развитие на технологиите днес, вероятно невъзможното ще бъде възможно.

Какво е нивото на Интернета у нас и защо пловдивчани са привилегировани?

По данни от тази година, за последните 24 месеца IT компаниите в Пловдив са се увеличили 40 пъти и към 2015 г. има 80 фирми с над 5000 работни места. Очаква се в следващите 3-5 години да се удвои броят на заетите в този сектор. Един от ключовите фактори за този успех е високоскоростната интернет връзка в града, която го прави привлекателен за голям брой чуждестранни компании и опериращи на външни пазари български фирми. 

Може да се твърди, че интернетът в Пловдив е 4 пъти по-бърз от средния за света

Справка в netindex.com сочи, че средната скорост на сваляне в света е 23,3 Мbps, а в България – 37,86 Mbps. С технологията “Direct Fiber To The Home”, която се ползва от  високотехнологичната българска компания Cooolbox (http://www.cooolbox.bg/), пловдивчани получават 100 Mbps скорост на download в България и чужбина и до 100 Mbps скорост на upload.

Direct Fiber To The Home е технология от най-ново поколение, при която всеки клиент разполага със собствено оптично влакно от техническия център директно до неговия дом и офис. За разлика от пасивните FTTH мрежи, тя дава възможност за симетрични скорости. 

Фактите говорят, че измежду всички технологии и решения, Direct Fiber To The Home е най-бързият и надежден начин за интернет достъп. Капацитетът за пренос на данни е почти неограничен. В бъдеще, възможността за предоставяне на гигабитова свързаност е напълно реална и очаквана, тъй като оптичното влакно предполага много по-високи скорости от сегашния потенциал.

Тази година Президентът на FTTH Council Europe заяви на конференция по темата във Вършава, че Fiber To The Home технологията е на път да стане масово ползвана в Европа, като се очаква към 2020 г. 50% от домакинствата да ползват 100 Mbps Интернет. 

Пловдив има голяма преднина в това отношение, благодарение на Cooolbox и това, което получавате от тях:

●    100% оптична връзка директно до дома и офиса;
●    Собствено оптично влакно по технологията Direct Fiber To The Home;
●    Висока скорост на качване и сваляне – до 100 Mbps;
●    Безпроблемна и сигурна връзка, независимо от атмосферните условия;
●    Гледане на филми и видеа с ултра високо качество.

Ето как един древен град може да е с две крачки напред в бъдещето:

Вашият коментар