История: Сигналът SOS

На 22-ри Ноември 1906 г. на международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при търсене на помощ.

Сигнализацията се извършва чрез радиовръзка, визуални или звукови средства. Подаването на такъв сигнал означава, че животът на хората се намира под непосредствена и неизбежна опасност, и те се нуждаят от незабавна помощ. Подаването на сигнал за бедствие при всички други обстоятелства е грубо нарушение на международните закони, както и на повечето местни такива.

По асоциация с буквите, които могат да образуват абревиатура, често неправилно се твърди, че те са съкращение от английското Save Our Souls (спасете нашите души), Save Our Ship (спасете нашия кораб) или други подобни. Това са вторични тълкувания, причините за приемане на тази комбинация от знаци е чисто технологична.

SOS е обичайното наименование на международния морзов сигнал за бедствие (· · · – – – · · ·). Три къси, три дълги, три къси – тази серия слага край на объркването в международните води в началото на ХХ век. 

За автора

Вашият коментар