Излезе луксозният календар на Регионален исторически музей за 2018-та

„Род, семейство, отечество” е темата на традиционния луксозен календар от Регионален исторически музей Пловдив

До края на ХVІІІ век пътешествениците определят Пловдив като ориенталски град, една от перлите на Османската империя, но с преобладаващо мюсюлманско население и гърчеещи се православни жители. Заселването на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване българския характер на града. Те оглавяват занаятчийските еснафи, откриват свои търговски кантори от Измир до Виена и Манчестър, трупат несметни богатства, но ги харчат за трикатни родови къщи, за нови храмове и училищни сгради на Трихълмието.

Те оглавяват борбата за църковна служба на български език, за нови сгради и учебници за училищата по цяло Българско, по-късно за тъй необходимото оръжие в борбата за национално освобождение. Те са неуки, познаващи само четмо, писмо и сметки от килийните училища по черкви и манастири, но второто поколение техни деца завършват европейско образование и оглавяват стопанския и политически живот на свободна България. На тях ние дължим гордостта днес да кажем – Пловдив е вечният български град.

На тях е посветен и новият луксозен стенен календара за 2018 г., подготвен и разпространяван от Регионален исторически музей – Пловдив. Стилното издание представлява единство на текст и образи от миналото, превърнали се в символи на града под тепетата.

Колекционерският артикул вече е наличен на цена от 8,90 лв. в музейните магазини на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” (пл. „Съединение” № 1) и експозиция „Българско Възраждане” (ул. „Цанко Лавренов” № 1). Качеството, уникалните фотографии, заинтригуващите исторически факти и достъпната цена превръщат календара в прекрасен коледен и новогодишен подарък.

 

За автора

Вашият коментар