Как един човек промени разбиранията ни за „памет“

Човекът, вдъхновил създаването на известния филм „Мементо“ Хенри Густав Молайсон, промени изцяло разбирането за паметта и нейните свойства.

Хенри Густав Молайсон бил човек, неспособен да създаде спомени. По-известен като „HM“, Хенри страдал от припадъци още от млад мъж, но се стараел да води нормален и пълноценен живот. Нещата обаче драматично се променят след като докторите му правят лоботомия през август 1953 година. Лекарите отстраняват големи парчета от темпоралния лоб на Хенри Молайсон и по-голямата част от хипокампуса му, като са смятали, че тези части от мозъка му са били „виновни“ за неврологичното му състояние. Операцията излекувала припадъците на Хенри, но го поставила в уникалното положение на антероградна амнезия. Той помнел детството си и личността му била непроменена, но не можел да образува нови спомени.

Операцията поставя Хенри в постоянно състояние на откриване и объркване, но в същото време дава на учените забележителен нов поглед върху това как мозъкът обработва и съхранява информацията.

„Операцията е била перфектно изработена, ако целта ѝ е била да създаде нов вид обект на експерименти, който показва къде в мозъка „живее“ паметта“, пише Стивън Шапин за New Yorker. Молайсон дава на учените начин да проследят когнитивните функции върху мозъчните структури. Става възможно паметта да се разделя на различни видове и да се локализират техните мозъчни пощенски кодове.  

 

Вашият коментар