Как ще честваме 165 години от рождението на Христо Ботев?

165-тата годишнина от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев ще бъде отбелязана в Пловдив на 6-ти януари 2013 година, неделя, от 13.00 часа пред паметника на героя в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе  Божана Апостолова – поет и собственик на издателство "Жанет 45". В честването ще участват военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и пловдивчани.
По традиция пловдивчани стават рано, за да се отправят и към родното място на Безсмъртния. Точно на 70 километра от Пловдив, в Калофер, от 11:00 часа ще има поклонение пред родната му къща, а стотици се изкачват по стъпaлата към големия паметник на революционера Христо Ботйов, за да поднесат своя венец и своята признателност за славния му подвиг.
Точно в 7:00 часа, в село Баня ще започне и традиционното Мъжко хоро, в което участие взимат и десетки младежи от Пловдив и региона.
Отново в Пловдив, по обяд, венци се поднасят и на първия бюст – паметник на Ботев на едноименния стадион в квартал "Каменица". По традиция целият отбор на Ботев, заедно с ръководсвтото и детско-юношеските формации скланят глави в чест на този велик българин.
СНИМКИ от честванията през 2012 година в Калфоер вижте ТУК!
botev-kalofer-poklonenie

Вашият коментар