Храм в Непал може да измести рождената дата на Буда

Според най-стария будистки храм открит до сега, датиращ от около 550 година пр.Хр., е възможно рождената дата на Буда да бъде значително по-рано от смятаната до сега.

Разположена в Лумбини, центърът за поклонение на Непал и легендарното място където Буда се е родил, новооткритата гробница сочи, че прочутата религиозна фигура е живяла повече от един век по-рано от датите, приети от много учени. „Това, което имаме е най-ранният будистки храм в Света“, казва Робин Конингам от британския университет в Даръм, водещ автор на проучването.

Разкопките показват, че старите дървени конструкции лежат под по-късно поставените тухли на будистки храм. Структурата на това по-скорошно светилище, дублира по-ранния дървен градеж, сочейки към непрекъснатост на будистките поклонения на това място.

„Големият дебат е за това кога е живял Буда и сега имаме храм, чиято структура сочи към шести век пр.Хр.“, казва Конингам. Екипът използва два различни начина за определяне на периода на храма.

Будизмът е една от най-големите световни религии (въпреки, че се възприема повече като учение, отколкото като религия), с повече от 350 милиона последователи, предимно от Източна Азия.  Лумбини е градината, където майката на Буда, Мая Деви сграбчва едно дърво и ражда историческата фигура Сидхарта Гаутама, който по-късно се превръща в Буда.  Независимо от противоречията, свързани с точната му дата на раждане, Лумбини е станал един от четирите свещени центрове на будизма, белязан от надписи и стълб, поставен там от индийския император Ашока. По-късно изоставена, местността е преоткрита през 1896 година и отново се утвърждава като център за поклонение.

Загрижени за прекалено голямото количество хора, които минават през местността, ЮНЕСКО, заедно с японски и непалски служители, подкрепят Конингам и колегите му, докато те документират условията в Лумбини и изследват историята под пластовете на тухлени конструкции, останали от ерата на Ашока. „Тъй като такава възможност се дава веднъж, ние проведохме нашите проучвания пред очите на всички поклонници в храма. Те трябваше да видят това и ние им го показахме“, допълни Конингам.

Вашият коментар