Луната всъщност е с формата на лимон

Можем да си мислим, че познаваме добре най-близкото небесно тяло до Земята, но ето че се разкри и една тайна – Луната не е кръгла. Нейната действителна форма е подобна на тази на лимона.

Ново изследване показва, че формата на Луната е по-малко като топка и повече като смачкана сфера с ясно изразена бучка. Един от изследователите, достигнали до новото заключение твърди, че в действителност тя е „като лимон с екваториална издутина“.

Всички измервания, необходими да се достигне до тази констатация са събрани с помощта на лазерен алтиметър, използван за картографиране на повърхността на Луната с безпрецедентна детайлност. Благодарение на това, изследователите са били в състояние да изчислят истинската топография на Луната и да разберат действителната ѝ форма. Такива опити в миналото са били възпрепятствани от скалистата повърхност и характеристиките на техниката.

 Причината за тази нетипична форма според учените в Калифорнийския Университет  са орбитални сили между Земята и Луната, които може да са генерирали триене във вътрешността на Луната. То от своя страна е причината да се деформира във съответната форма. Тъй като орбитата на Луната нараства, тези сили отслабват, но формата остава същата.

За автора

Вашият коментар