Майсторът на разказа – О’Хенри

O'Хенри (Уилям Сидни Портър) е най-големият майстор на кратки истории в световната литература. Никой не е написал толкова разкази. Той умира едва на 48 години, но изпод перото му са излезли над 600 разказа. Повечето, от които са с неочакван край, за живота на обикновените хора в Ню Йорк.

Съществува теза, че общият тираж на книгите му по света надхвърля този на Библията и класиците на марксизма, взети заедно.  Писателят не само не написва нищо друго освен разкази, но и доста случайно се посвещава на литературата – след като лежи  в затвора на град Кълъмбъс, щата Охайо. Има теория, че именно оттам взема назаем и името си – от един от надзирателите – "Орин Хенри".

Чувството за хумор, с което авторът поднася сериозни теми е изключително. Характерна за разказите му е употребата на сложна фабула, обръщаща се в най-неочакван момент в иронично пресъздаване на обстоятелствата. Повечето произведенията му  описват неговото собствено време, ранните години на XX век. Много от сюжетите се развиват в град Ню Йорк и най-често разказват за живота на обикновените хора: чиновници, полицаи, келнерки. Характерен за голяма част от историите му е неочакваният край.

Защо ви поднесохма тази информация ли? Защото на днешната дата през 1862 година е роден О' Хенри- майсторът на разказа.

 

За автора

Вашият коментар