Мебели с дъх на вино (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ако се чудите какво да правите със старите бъчви от килера ви – не ги изхвърляйте

Определено след дългия им живот, опиянен с вино, те биха ви свършили страхотна работа, като се превърнат в арт мебели за вилата ви

Брат и сестра край Пловдив възраждат един стар занаят – Бъчварството, и заедно с това експериментират с ново начинание, което им носи голям успех

От траките до днес, един от основните поминъци в България е отглеждането на грозде и производството на вино. Не един античен автор е възпял тракийското вино, рецептите за което се предават от баща на син, поколения наред… Но за хубавото вино освен хубаво грозде е необходимо и добро буре, а след това приятна компания в уютна обстановка. Бъчварството е една незаглъхнала традиция в България, като бъчвата навлиза в производство през IX век и от тогава до днес нашите майстори усъвършенстват своите умения…

За да стигнат до производство на 

Холна маса, етажерки за вино, столове, табуретки, закачалки, полилей, часовник, пейки, та даже и легло за домашния ви любимец от стари бъчви. Това са само част от предложенията, кото младия предприемач край Пловдив и неговата сестра са сътворили с двете си ръце и превърнали в бизнес с дъх на старо вино.

Използват сe изключително и само френски дъбови бъчви от червено вино, защото само от тях се получава невероятно богато, тъмночервено оцветяване във вътрешността на бъчвата. Той остава толкова плътен и след години на ползване на мебелите. Това оцветяване на червеното вино означава, че нито една мебел не е идентична с друга, благодарение на типа вино, което остарява в бъчвата.

Бъчвите прекарват около 3 месеца, подредени по традиционен начин, за да позволят съдържанието на влага в дъба да достигне идеалното съдържание за производството на мебелите.

"Оттук в нашата малка работилница, премахваме обръчите, ремонтираме стените, възстановяваме бъчвата с оригиналните обръчи, а след това започва истинското забавление, като започваме да я превръщаме  в мебел,до изискванията на конкретния клиент". споделя Веско.

Приключението, както го наричат те, не е никак лесно, защото за да се стигне до такова произведение на изкуството, има десетки стъпки, които трябва да извървите, но усилията си заслужават. А най-интересно от всичко е експериментирането, което старите майстори на бъчви приемат с голямо предизвикателство. 

"Всяка бъчва може да се превърне в уникална мебел. Използват се предимно френски бурета, в които години е остарявало червено вино – това дава прекрасен лилав оттенък. А оцветяването означава, че няма две идентични бурета и съответно всяка мебел е единствена по рода си", споделя Веселин. 

"Като се има предвид, че за производството на винени бъчви винаги се използва най-добрият дъб, клиентите могат да разчитат на най-високо качество на ръчно изработените солидни дъбови мебели", допълва още Мария.

Почти няма нещо, което да не може да се изработи от дъбовите бъчви и да напомни за техния предишен живот. Освен мебелите за дома можете да прибавим и градинските такива, които влизат в употреба при партита, та даже и сватби. 

Най-голямата фирма производител на бъчви в България Teres Tonnellerie се намира в Пловдивското село Скутаре, където в момента развиват и новия си необикновен продукт – ръчно изработени мебели от дъбови бъчви с марката Barrelio. Всяко едно от произведнията е уникално, защото се произвеждат по една бройка, а второ такова не може да бъде произведено по същия начин. Фирмата изнася голяма част от продукцията си в Италия и Франция, които попадат най-често в "ръцете" на изискани винарски изби или стари замъци.

Най-хубавото от всичко е, че бъдещите мебели носят аромат на отлежало вино, което няма как да не накара гостите ви да останат изумени.

Вижте как се произвеждат мебели от бъчви от следващото видео:

Ето няколко предложения за вашия интериор на вилата:

За автора

Вашият коментар