Метафората за сиамски близнаци разглежда проблемите в отношенията помежду ни

Спектакълът "Паякът" на театър "Сфумато" ще гостува на сцената на Държавен куклен театър Пловдив на 26-ти януари. Пенко Господинов и Анастасия Лютова ще покажат драмата на мъж и жена, сиамски близнаци. В постановката  се разглеждат се въпроси, пред които са изправени двама души, на които им предстои подобна сериозна промяна.

Историята разказва съдбата на брат и сестра сиамски близнаци, които след 27 години неизбежно съвместно съжителство, решават да се разделят по оперативен начин. Празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операцията, двамата се впускат в лабиринт от неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и различни желания за свобода. Пиесата разглежда темата за общото, заедността, близостта, която понякога вместо да ни направи едно, ни раздалечава и прави по-чужди, отколкото си мислим.

Пиеси като "Паякът" са причина №1 да отидете на театър – това написа американският седмичник Village Voice за първия български спектакъл, поканен на престижния международен Фриндж фестивал в Ню Йорк. Изданието го постави на първа позиция в своя Топ 10 за най-предпочитаните заглавия в миналогодишния форум.
 

АВТОР: Димитър Димитров и Йордан Славейков
СЦЕНИЧЕН ВАРИАНТ: Йордан Славейков
ПОСТАНОВКА: Димитър К. Димитров
СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ: Искра Петкова
МУЗИКА: Александър Каланов и Йордан Борисов
УЧАСТВАТ: Пенко Господинов и Анастасия Лютова
СНИМКИ: Мирослав Веселинов

Цени на билетите: 8 и 10 лв.

НОМИНАЦИЯ ЗА НАД-ДОБРА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПИЕСА А'АСКЕЕР 2011
НОМИНАЦИЯ ЗА НАГРАДАТА "ЗА ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО" 2012 НА ФОНДАЦИЯ "СТОЯН КАМБАРЕВ"
НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА ЖЕНСКА РОЛЯ И НАЙ- ДОБЪР ТЕАТРАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА КАМЕРНИ СПЕКТАКЛИ АРТОКРАИНА, САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 2011
УЧАСТИЕ В NEWYORK FRINGE FESTIVAL 2013
НАГРАДАТА "НАЙ-ДОБЪР ТЕАТРАЛЕН ДУЕТ" НА X МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА КАМЕРНИТЕ СПЕКТАКЛИ "СЛАВЯНСКИЙ ВЕНЕЦ" 2013 В МОСКВА, РУСИЯ.

Вашият коментар