Мон Блан – върхът на върховете

На 8 август 1786 г, френският планински водач Джак Балма и неговият придружител д-р Мишел Пакар покоряват връх Мон Блан. Двамата изкачват най-високия връх на Алпите (4807 м), с което поставят началото на съвременния алпинизъм.

 Първият алпийски клуб е създаден в Лондон през 1857 г. и картите, и пътеводителите, които се издават, спомагат за превръщането на алпинизма в спорт. Около 1870 г. алпинистите започват да търсят по-високи върхове и по-трудни маршрути. Андите в Латинска Америка стават център на внимание, след това върховете в Африка и най-накрая – Хималаите.

Мон Блан, Mont Blanc („бяла планина“) е най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа. Височината му е около 4 810 метра. Той е разположен на френско-италианската граница, като според договор от 1861 г. тя преминава през най-високата точка на Мон Блан.

В Алпите се намират общо 82 върха с височина над 4000 m, като 55 от тях са изцяло в една от Италия, Франция и Швейцария, а 27 са гранични. Най-лесния начин и съответно най-предпочитания маршрут за изкачването му е през Дом дю Гуте. Средно годишно на върха се качват около 20 000 алпинисти и туристи.

По материали в интернет

За автора

Вашият коментар