На 9 октомври се отбелязва Световният ден на пощата

На днешния ден отбелязваме Световния ден на пощата. Днес, тя е доста изместеена от други форми на комуникация, доста по-удобни и модерни. Въпреки това, с усмивка си спомняме доброто старо писмо, картичките за Коледа, както и тези за Великден, които носеха толкова радост, защото не бяха ежедневие. Да получиш картичка от морето, писмо от братовчедите или от приятел бе наистина магично.

Целта на този ден е да се създаде представа за ролята на пощенския сектор в ежедневието и неговия принос за социалното и икономическо развитие на страните.

Отдавна сме забравили тръпката от писането, пускането на писмото и чакането на отговор. Онази приятна емоция, която усещаш когато влезнеш в пощата, залепваш марката с кафяво лепило и облизваш сладко плика, за да залепне. Нека си е припомним днес!
 

История на пощата през вековете

В древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници с помощта на щафета. Често са използвани пощенски гълъби със закачено писмено съобщение на крака.

В Западна Европа през 15 век започва да действа частна поща, създадена в Германия, която конкурира държавната. Частната поща просъществува 400 години и е откупена през 1867 от правителството на Прусия. 

През 16-ти и 17-ти век във Франция, Англия, Швеция и някои други страни възниква централизирана кралска поща.

Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави.

За автора

Вашият коментар