На днешната дата Маркони патентова радиото

На 2 юни 1896 г. италианският инженер Гулиелмо Маркони патентова безжична телеграфна система, получила впоследствие широка популярност под названието “радио”.

В комуникациите чрез електромагнитни вълни, които днес се осъществяват чрез широко разпространените мобилни устройства – неизбежен аксесоар за младите хора. Впрочем, младите рядко се интересуват от историята натехниката, която ползват (може би, именно защото са млади и тяхната лична житейска история едва започва).

С началните десетилетия в историята на радиото са свързани много имена на бележити и на не толкова популярни учени, които още навремето си са правили преценки за постигнатото от тях и други техни колеги. Оливър Лодж, Майкъл Фарадей, Хайнрих Рудолф Херц, Александър Попов, Никола Тесла и Томас Алва Едисън са сред имената допринесли за създаването на безжичната телеграфия, Маркони е човекът, превърнал теоретичните им достижения в практика. През 1896 г. той успява да изпрати радиосигнали на разстояние от 300 м до 6 км в равнините на Солсбъри, Англия, а през 1901 г. Маркони успява да предаде радиосигнал през океана, което поставя началото на нова ера в безжичните технологии.

Значението на неговото изобретение красноречиво се потвърждава през 1909 година, когато параходът Република се поврежда и започва да потъва. Тогава благодарение на радиотелеграфа бързо пристига помощ и всички пътници с изключение на шестима са спасени. Същата година Маркони е удостоен с Нобелова награда за откритието си.

За автора

Вашият коментар